6.1 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialCare au fost cărțile cele mai vândute la Gaudeamus 2014

Care au fost cărțile cele mai vândute la Gaudeamus 2014

Volume scrise de Klaus Iohannis, Patrick Modiano, Haruki Murakami, Orhan Pamuk, Gwenaelle Aubry, Lucian Boia, Gabriel Liiceanu şi Dan Lungu se numără printre cele mai cumpărate cărţi la cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus, scrie Mediafax.

Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care s-a desfăşurat în perioada 19 – 23 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, a oferit vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale şi profesionale, un număr record în istoria manifestării. Drept urmare, numărul vizitatorilor în cele cinci zile ale târgului a fost de aproximativ 117.000, faţă de 115.000 la ediţia din 2013, stabilindu-se un nou record în istoria evenimentului.

Oferta bogată a editurilor, reducerile substanţiale, precum şi întâlnirile cu scriitorii preferaţi au făcut ca iubitorii cărţilor să treacă pragul Pavilionului Central Romexpo pentru a lua parte la Gaudeamus.

Editurile Polirom şi Cartea Românească şi-au întâmpinat cititorii cu o serie de noutăţi, aflate la o reducere de până la 20%. La editura Polirom, pe primul loc în topul vânzărilor s-au situat două volume lansate la această ediţie a târgului – "Bărbaţi fără femei", de Haruki Murakami, la egalitate cu "Casa tăcerii", de Orhan Pamuk. Pe locul al doilea în topul preferinţelor cititorilor s-au situat, la egalitate, volumele "Tranziţia. Primii 25 de ani, Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Vartan Arachelian" şi "Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani în România", de Sandra Pralong.

Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2014, Patrick Modiano, s-a numărat, de asemenea, printre preferinţele celor care au trecut pragului Târgului Gaudeamus, cele două volume lansate de Polirom, "Călătorie de nuntă" şi "Bulevardele de centură", situându-se pe poziţia a treia în topul celor mai cumpărate cărţi.

"Istoria Orientului Mijlociu. De la apariţia creştinismului până în prezent", de Bernard Lewis, a ocupat locul al patrulea, la egalitate cu "Stalin. Curtea Ţarului Roşu", de Simon Sebag Montefiore, topul 5 Polirom fiind completat de volumele "Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu", de Dan Lungu, şi "Sfârşit de sezon", de Marius Chivu.

În ceea ce priveşte editura Cartea Românească, un succes răsunător la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus l-a avut seria "Gheorghe Crăciun", volumele "Acte originale/ Copii legalizate (variaţiuni pe o temă în contralumină)" şi "Mecanica fluidului" poziţionându-se pe primul loc în topul vânzărilor. Pe locul al doilea sunt, la egalitate, două volume – "Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelităţii", de Eugen Negrici, şi "AnaBASis", de Bogdan-Alexandru Stănescu. Topul 5 este completat de volumele "America de peste pogrom", de Cătălin Mihuleac, "Şi cuvintele sunt o provincie", de Adela Greceanu (locul al treilea), "Marea petrecere", de Petre Barbu (locul al patrulea), şi "Carte de identităţi", de Florina Pîrjol.

Cele mai vândute colecţii au fost "Historia", "Biblioteca Polirom" şi "Top 10+". De asemenea, Polirom a fost premiată la Gaudeamus, ocupând locul al treilea la secţiunea edituri.

Şi editura Humanitas a avut o mulţime de surprize pregătite pentru cititorii săi, prilejuindu-le întâlnirea cu unii dintre cei mai citiţi scriitori ai momentului, precum Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Dan. C.Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu. Peste 30 de titluri noi şi-au aşteptat vizitatorii, care le-au putut achiziţiona la preţuri reduse.

Dintre acestea, pe primul loc în topul preferinţelor cititorilor editurii Humanitas s-a situat volumul "O idee care ne suceşte minţile", de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, urmat de "Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese", de Mircea Cărtărescu. Pe locul al treilea s-a plasat volumul "Suveranii României. Monarhia, o soluţie?", de Lucian Boia, pe locul al patrulea, volumul "Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile", de Gabriel Liiceanu, pe locul al cincilea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea. De asemenea, un volum bine primit de vizitatorii târgului a fost "Sărbătoarea neînsemnătăţii", de Milan Kundera.

În ceea ce priveşte preferinţele cititorilor editurii Humanitas Fiction, pe primele poziţii s-au situat cele două volume ale câştigătorului premiului Nobel pentru literatură pe anul 2014, Patrick Modiano – "Strada Dughenelor Întunecoase" şi "Micuta Bijou", pe locul al treilea – "Laur", de Evgheni Vodolazkin, pe al patrulea – "Adulter", de Paulo Coelho, pe al cincilea – "Medeea şi copiii ei", de Ludmila Uliţkaia.

La această ediţie a Târgului Gaudeamus, cel mai bine vândut autor al editurii Humanitas a fost Lucian Boia, a cărui operă s-a vândut în peste 1.000 de exemplare. Totodată, Humanitas a fost premiată la secţiunea edituri, obţinând locul întâi, decis prin votul publicului.

La Gaudeamus 2014, editura Litera şi-a întâmpinat cititorii cu o ofertă editorială bogată, pentru adulţi şi copii, titluri noi, reduceri de preţ între 25 şi 70% şi multe evenimente. Pe primele trei locuri în topul vânzărilor cărţilor dedicate adulţilor se află "Ură, prietenie, dragoste, căsătorie", "Fugara" şi "Dragă viaţă", de Alice Munro, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură pe anul 2013.

Topul este completat de volumele de versuri ale lui Mircea Dinescu "Întoarcerea barbarilor" şi "Vino în rochia ta simplă de stambă", de "Patrimoniul umanităţii. Cele mai frumoase locuri din lume.Toate siturile UNESCO", "Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial", de Sarah Helm, "Cântecul păsărilor", de Sebastian Faulks, "Vatican. Toate picturile şi frescele marilor maeştri" şi "Răzbunarea Geografiei", de Robert D. Kaplan.

Dintre titlurile pentru copii, cel mai bine vândute au fost "Disney. Regatul de gheaţă", "Vine Crăciunul", "Violetta. Agenda mea de şcoală", "Violetta. Reţetele Violettei" şi "Cartea de aur a celor mai frumoase poveşti".

Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură a fost o ediție a recordurilor. Bestseller absolut al târgului a fost volumul autobiografic "Pas cu pas", scris de Klaus Iohannis, vândut la standul Curtea Veche Publishing, în cele trei zile în care a fost disponibil, în 7.912 exemplare, potrivit reprezentanţilor editurii.

Comparativ cu anul precedent, vânzările Litera la Gaudeamus au crescut cu 20%, iar numărul total al cărţilor vândute a depăşit 7.000 de exemplare, din peste 1.000 de titluri.

Cu lansarea volumlui recompensat cu Premiul Femina în 2009 "Nimeni", de Gwenaelle Aubry, şi multe noutăţi editoriale cu reducere de până la 50%, Grupul Editorial Trei s-a aflat şi la această ediţie a Târgului Gaudeamus aproape de cititorii săi.

De altfel, Editura Trei a primit premiul de excelenţă, "pentru succesul unei construcţii editoriale axate pe psihologie şi psihanaliză, extinsă apoi, prin alte titluri şi prin afilierea Pandora M, către literatură şi către alte domenii, cu vocaţie generalistă".

"Viermele de mătase", de Robert Galbraith (pseudonimul lui J. K. Rowling), a fost cel mai căutat roman de la editura Trei la această ediţie a Târgului Gaudeamus. Următoarele poziţii în clasament au fost ocupate de "Urmărit", de Lee Child, "Un alt fel de fericire", de Mark Levy, "În spatele norilor", de Anne Holt, şi "Şocul căderii", de Nathan Filer.

În ceea ce priveşte colecţiile de psihologie, cele mai vândute cărţi au fost "Arta de a citi gândurile", de Henrik Fexeus, "În căutarea sinelui", de Vasile Dem Zamfirescu, "Un minut la psiholog", de Arnold A. Lazarus & Clifford N. Lazarus, "Şi nu uita să fii fericit", de Christophe Andre, şi "Formarea inovatorilor. Cum creşti tinerii care vor schimba lumea de mâine", de Tony Wagner.

Totodată, colecţia de cărţi pentru adolescenţi – "Young Fiction Connection" – s-a bucurat de atenţia deosebită a publicului. Cel mai vândut roman a fost "Endgame", de James Frey & Nils Johnson-Shelton. "Oraşe de hârtie", de John Green, "În căutarea Sufletului Crăciunului", de R. D. Mottok, "Mincinoşii", de E. Lockhard, şi "Sub aceeaşi stea", de John Green, au fost şi ele în topul preferinţelor tinerilor cititori.

La ediţia de anul acesta a Gaudeamus, Grupul Editorial Trei a înregistrat o creştere a vânzărilor cu 20% faţă de ediţia precedentă.

Cei care au vizitat anul acesta standul editurii All au avut parte nu numai de reduceri foarte mari de preţ, dar şi de noutăţi şi întâlniri cu scriitorii preferaţi.

În topul preferinţelor cititorilor la această ediţie a Târgului Gaudeamus s-a aflat volumul "Iubesc să fiu femeie", de Hedi Hoka, urmat de "A fost odată ca niciodată", de Andrew Nicoll, autor cu care cititorii au avut ocazia să se întâlnească. Topul este completat de două volume din seria "Pisicile războinice", de Erin Hunter, de "Busola plăcerii. De ce ne plac jocurile, mâncarea nesănătoasă, alcoolul, orgasmul şi marijuana", de David J. Linden, şi de "Psihopolitica", de Florin Tudose şi Devis Grebu.

Editura Nemira a participat la Târgul Gaudeamus cu peste 700 de titluri şi o mulţime de noutăţi editoriale. Cititorii au cumpărat şi anul acesta volume de beletristică, autori români şi străini, deopotrivă, dar şi nonficţiune (din colecţiile de psihologie, spiritualitate, studii bizantine şi istorie).

Cel mai bine vândute titluri ale editurii Nemira de anul acesta sunt "Jocurile Foamei", de Suzane Collins, "Doctor Sleep", de Stephen King, mult aşteptata continuare a romanului "Shining", "Basmania. Răspântia gândurilor (cartea I)", de Valentin Nicolau, cu ilustraţii de Tudor Popa, "Cântec de gheaţă şi foc", de George R. R. Martin, "Poveste de iarnă", de Mark Helprin, "Pe fereastră", de Julian Barnes, "Magicienii", de Lev Grossman, "Lumi la răspântie", din colecţia "Young Adult" – "Atlantida", de Antoinette Wornik, "Misiunea bufonului", de Robin Hobb, primul volum din trilogia "Omul arămiu", şi "Sub Dom", de Stephen King.

Încasările înregistrate de editura Nemira la Gaudeamus 2014 sunt cu aproape 10% mai mari faţă de cele de la ediţia precedentă.

De asemenea, Târgul Gaudeamus 2014 le-a oferit ocazia cititorilor Grupului Editorial Corint de a participa la lansări de carte şi evenimente pentru copii şi de a achiziţiona noutăţi cu 25% – 40% reducere, pachete promoţionale cu 50% – 60% reducere şi cărţi la doar 3, 5 şi 10 lei.

În topul vânzărilor s-a situat volumul "Experiment", ultimul din trilogia "Divergent", de Veronica Roth, urmat de "Testul Fierului", primul volum din seria "Magisterium", de Holly Black şi Cassandra Clare, "Copilărie regală", de Filip-Lucian Iorga, "Călăul lui Hitler", de Robert Gerwarth, volumul al cincilea din seria "Instrumente mortale", de Cassandra Clare – "Oraşul sufletelor pierdute".

Târgul de carte s-a încheiat oficial duminică, odată cu decernarea premiilor Gaudeamus – ediţia XXI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă