20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCapitala e motorul economiei sau o căpuşă?

Capitala e motorul economiei sau o căpuşă?

5 cifre surprinzătoare despre Bucureşti. 2010-romania-economie+ Click pe hartă pentru mărire +

Recesiunea aproape că nu s-a simţit deloc în Bucureşti, deşi datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză arată că a existat. Motivul este că euforia anului 2008 a fost mult prea mare. Cum a trecut Capitala peste criză:

1. Peste un sfert din banii produşi de România sunt raportaţi în Bucureşti sau Ilfov. Mai exact, 30 de miliarde de euro dintr-un total de 120. Faţă de 2005, PIB exprimat în lei s-a dublat iar ponderea sa în total a crescut de la 20 la 25%.

2. Regiunea Bucureşti-Ilfov a avut în 2008 o creştere economică de 18,2%, datorată în principal construcţiilor, care au crescut cu 50%. În 2009 şi 2010, construcţiile au scăzut cu câte zece procente iar PIB total a pierdut mai puţin de jumătate din ce câştigase în 2008.

3. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Bucureşti, de aproape 15.000 de euro, este de trei ori mai mare decât media naţională şi de şase ori mai mare decât în cel mai sărac judeţ – Vaslui.

4. Salariul mediu net lunar este de 1900 de lei, cu o treime peste media naţională de 1400 de lei. Faţă de 2005, salariul mediu s-a dublat.

5. Aproape un milion din cele 4,6 milioane de salariaţi lucrează în Capitală, deşi oraşul are doar o zecime din populaţia României. Şomajul aproape că nu există: 2,3% faţă de o medie naţională raportată de 6,9%.

Citeşte şi:

Topul celor mai bogate judeţe: Cine a scăpat de criză şi cum

Cele două viteze ale României

<a href=”http://polldaddy.com/poll/4841772/” mce_href=”http://polldaddy.com/poll/4841772/”>Capitala e…</a><span style=”font-size:9px;” mce_style=”font-size:9px;”><a href=”http://polldaddy.com/features-surveys/” mce_href=”http://polldaddy.com/features-surveys/”>customer surveys</a></span>

www.riscograma.ro

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă