22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCapcanele limbii romane

Capcanele limbii romane

O dorinta… care doreste…

Intr-o editie speciala din 12 mai, de la ora 19,05,  o personalitate de prim rang de la noi din tara, se exprima astfel: "O dorinta de putere care doreste". Evident, este o formulare cel putin neglijenta, la care nu te-ai astepta de la o persoana  cu o  educatie aleasa.
In 13 mai, un presedinte de partid, vorbind despre necesitatea aruncarii peste bord a lui Basescu, zicea: "…sau o sa-l punem pe altcineva presedintele nostru". In acest caz, nu mai era necesar pronumele intaritor l (o sa-l), corect era o sa punem  pe altcineva …
Luni seara, in 14 mai, un domn care se pretinde cultivat, este chiar  patronul unui ziar, declara cu emfaza: "Spun poporului roman ca fac o mare greseala daca nu-l lasa pe Traian Basescu sa plece la alte…". Nu inteleg cu ce drept, un reprezentant al oligarhiei face recomandari poporului roman, dar, oricum, poporul roman face, pentru ca predicatul se acorda cu subiectul – in cazul de fata, poporul.
Domnii deputati se intrec in exprimari neglijente: "Nu pot decat sa m-amuz pe aceasta copilarie", spunea un deputat, te amuzi de o copilarie, nu pe o copilarie, sau te amuzi pe seama acestei copilarii. Un altul spunea: "promit sa fiu foarte scurt", e drept ca formularea aceasta este adeseori folosita, dar nu este recomandabila, se poate spune: promit sa va expun cat se poate de succint,  sau va voi prezenta pe scurt… sau nu ma voi pierde in amanunte etc. Un jurist tragea concluzia: "… pe cale de consecinta, nu este legitim", s-ar putea sa fie o formula juridica, dar, in mod  firesc, zicem: in consecinta, nu este legitim.
Intr-o alta discutie de pe un post de televiziune se facea afirmatia ca anumite practici "…vor scade credibilitatea institutiei", vor scadea, ar fi fost corect.
Intr-o emisiune de dimineata se vorbea despre "O mireasma de violete de India primita in dar de la un maharajah". Ce a fost primit in dar, mireasma? Bineinteles ca nu, violetele au fost primite, sau un parfum, o esenta de violete, in nici un caz o mireasma  desi, substantivul mireasma este sinonim cu aroma, parfum, balsam, dar nu spui am cumparat o sticla de mireasma de violete ci, am cumparat o sticla cu parfum cu mireasma de violete.
Vorbindu-se despre alegerile din Franta, se spunea: "fosta ministra". Sunt anumite profesiuni  specifice barbatilor, sau, cel putin, asa au fost considerate pana de curand, care  nu au forma de feminin, ministru face parte dintre ele, asa ca, indiferent daca este femeie sau barbat, se foloseste forma masculina a substantivului, fostul ministru…

   GAFE

"O sa-l punem pe altcineva presedintele nostru"

"Spun poporului roman ca fac o mare greseala…"

"Nu pot decat sa m’amuz pe aceasta copilarie"

Cele mai citite

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă,...

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața...

Prognoza meteo pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în intervalul 20 mai - 2...
Ultima oră
Pe aceeași temă