15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCapcană spaniolă pentru „Şoarecele” columbian

Capcană spaniolă pentru „Şoarecele” columbian

 

Agenţii poliţiei naţionale din Alicante l-au arestat pe unul dintre şefii crimei organizate din Columbia, Hernan Alonso Villa, cunoscut ca „El Raton” – „Şoarecele”, unul dintre criminalii cei mai căutaţi în ţara sa de origine şi un lider al Biroului Envigada, succesor al cartelului din Medellin.

„El Raton“ a fost arestat pe o şosea în apropiere de Alicante, o staţiune balneară şi port pe coasta de sud-est a Spaniei, când se îndrepta spre una din reşedinţele sale, transportând 40.000 euro proveniţi din traficul cu droguri şi destinaţi plăţii unor asasini angajaţi. El Raton a fost transferat la Madrid în aşteptarea extrădării în Columbia. Şeful poliţiei columbiene, generalul Rodolfo Palomino a declarat că Hernan Alonso Villa va trebui să răspundă pentru 400 de crime care îi sunt atribuite în cadrul confruntării cu alte carteluri ale drogurilor pentru controlul teritoriului. El Raton a comis crime grave la Medellin, în special omoruri, dispariţii, extorsiuni de fonduri şi răpiri şi venise în Europa pentru a continua activităţile sale în traficul cu droguri şi coordonarea rutelor traficului pe care le controlează. Alonso Villa era subiectul unui mandat de extrădare angajat contra lui în Columbia. În pofida precauţiilor sale minuţioase pentru a scăpa de arestare – evoluţia constantă a adresei, numărului de telefon şi a numeroaselor identităţi false – cooperarea strânsă dintre autorităţile spaniole şi columbiene au dus la prinderea lui, operaţiune la care a participat şi un membru al unităţii serviciilor secrete a poliţiei columbiene.

Potrivit poliţiei, columbianul în vârstă de 40 de ani deţine o reţea de peste 200 traficanţi de droguri şi asasini plătiţi însărcinaţi cu transportul cocainei în Spania, Olanda şi Statele Unite.

Poliţia spaniolă a precizat că Alonso Villa şi Biroul Envigada domină traficul de droguri în regiunea Antioquia-Medellin în Columbia, una din principalele producătoare şi exportatoare de cocaină. El este şeful aripii militare a Offcina de Envigado, o temută bandă criminală care şi-a luat numele unei mici localităţi columbiene şi s-a „născut” din cartelul drogurilordin Medellin, când era condus de Pablo Escobar. Officicna a fost creată în anii 1980 de Diego Murillo Berajano, sau Don Berna, un fost gherilero de stânga, în principal pentru a acţiona ca o forţă în numele lui Escobar şi pentru a răspunde necesităţii crescânde a acestuia de ucigaşi plătiţi. Când Escobar a fost ucis în 1993, Officina şi-a extins imperiul. Acum este o structură de unităţi autonome care se asociază cu bandele locale dar au şi recruţi bine formaţi din poliţie şi din foste grupări paramilitare.

Europa preferă cocaina

Biroul ONU de luptă contra drogurilor a identificat Spania ca o ţară de transbordare majoră între ţările producătoare de droguri din America de Sud şi cele consumatoare din Europa, continentul european fiind a doua cea mai mare zonă de consum de cocaină din lume, după Statele Unite, importând circa 124 tone de droguri pe an. Studii ale ONU relevă că Spania este primul consumator de cocaină din Europa şi a servit ca intrare pentru traficanţii sud-americani de droguri, devenind din ce în ce mai mult primul port de escală pentru drogurile venite din estul Africii de Nord.

Europa a devenit la rândul ei din ce în ce mai atractivă pentru traficanţii de droguri, cererea de cocaină dublându-se în ultimii ani, în timp ce cererea SUA a scăzut cu 33%. Europa consumă 25% din producţia mondială de cocaină. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă