11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCanada: Doi studenți au fost exmatriculați pentru o filmare rasistă

Canada: Doi studenți au fost exmatriculați pentru o filmare rasistă

Preşedintele Universităţii din Oklahoma David Boren a exmatriculat, marţi, doi studenţi despre care a afirmat că au fost identificaţi ca animatori ai unui cântec cu caracter rasist în cadrul unui eveniment organizat de o frăţie, relatează Mediafax.

Cei doi studenţi au fost exmatriculaţi pentru că au creat un "mediu de învăţare ostil altora", a declarat Boren, citat într-un comunicat. Numele celor doi nu au fost dezvăluite.

Într-o înregistrare postată online apar mai multe persoane, într-un autobuz, care cântă un cântec ce conţine insulte cu caracter rasist, evocă linşarea şi promite că nu vor fi admişi niciodată studenţi de culoare în cadrul frăţiei Sigma Alpha Epsilon de la universitate.

Boren şi-a exprimat speranţa că exmatricularea celor doi îi va ajuta pe studenţi să îşi dea seama că "este greşit să foloseşti cuvinte pentru a răni, ameninţa şi exclude alte persoane".

El a întrerupt luni legăturile instituţiei cu fraternitatea şi a dispus ca sediul acesteia să fie închis.

Potrivit BBC, Boren a făcut anunţul într-un mesaj postat pe Twitter, în care a adăugat un link către un comunicat în care îşi motivează decizia.

Boren a mai anunţat că ancheta cu privire la studenţii care apar în înregistrarea video continuă. "După ce identităţile le vor fi confirmate, împotriva lor vor fi luate măsurile disciplinare adecvate", a spus el.

Cântecul înregistrat a provocat în ultimele zile un val de proteste la nivel naţional, după ce videoclipul a fost postat online de către un grup de studenţi de culoare.

Răspunzând clipului, studenţi au participat luni la un miting contra rasismului şi pentru susţinerea grupului care a dezvăluit înregistrarea.

Boren a participat la miting şi a condamnat afirmaţiile respective ca "ruşinoase".

Aproximativ 5% dintre studenţii Unviversităţii din Oklahoma sunt de culoare, iar sistemul frăţiilor este puternic segregat, potrivit AP.

Frăţiile sunt organizaţii sociale în care studenţii se pot înscrie în numeroase universităţi americane. Studentele pot opta să devină mmbre ale unor surorităţi.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă