21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCampania nevăzută din Yemen

Campania nevăzută din Yemen

CIA va începe o campanie de eliminare a militanţilor Al Qaeda din Yemen, în ideea continuării programului similar din Pakistan, potrivit oficialilor americani, citaţi de Los Angeles Times. CIA se va folosi în această campanie de celebrele drone Predator ale forţelor speciale americane, care vor lansa raiduri aeriene fulger, potrivit unui comunicat oficial remis marţi.

Preşedintele american Barack Obama a autorizat extinderea eforturilor de combatere a terorismului în Yemen, din cauza ameninţărilor pe care organizaţiile simpatizante Al Qaeda le exercită faţă de Statele Unite ale Americii.

Filiala Al Qaeda din Peninsula Arabică, numită AQAP, a revendicat tentativa de atac terorist pe zborul Northwest Airlines, care se îndrepta spre Detroit în ziua de Craciu a anului 2009. Suspectul, Umar Farouk Abdul Mutallab, un nigerian de 23 de ani, student la University College London a fost bănuit că ar avea legături cu organizaţiile teroriste yemenite.

Planul CIA datează încă dinainte ca extermiştii să profite de recenta dezordine din Yemen, a declarat un oficial american, care s-a plâns că efortul militar din sudul Peninsulei Arabia nu a fost mai consistent, mai ales că luna trecută o dronă nu a reuşit să îl ucidă pe liderul Anwar Awlaki, un cleric radical născut în SUA şi totodată una din cele mai temute figuri teroriste din regiune. Totuşi, pe 3 iunie aviaţia americană l-a ucis pe Abu Ali al-Harithi, agent operativ al reţelei teroriste, şi alţi câţiva militanţi, în urma unui atac în zona de sud a Yemenului. 

Potrivit Associated Press, Statele Unite construiesc o bază aeriană CIA în Golful Persic, cu scopul de a urmări teroriştii din zonă, în special pe cei din Yemen. Preston Golson, purtătorul de cuvânt CIA nu a vrut să comenteze asupra acestui subiect.

Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, care a avut relaţii capricioase cu Statele Unite privind problema teroristă, se recuperează în Arabia Saudită după leziunile suferite la palatul său pe 3 iunie.

Situaţia din Yemen este foarte îngrijorătoare în momentul de faţă, pentru că aici au loc şi proteste pro-democratice, dispute şi mişcări tribale cu legături Al Qaeda, care domină acum oraşele din sudul ţării. Oficialii americani continuă să suspecteze regimul de la Sanaa de cooperare cu teroriştii.

Acţiunile sub acoperire ale CIA vor avea loc indiferent de reacţia guvernului yemenit.

„Am văzut cum pot fi întrerupte reţelele teroriste din Pakistan,” a spus un oficial american, care a refuzat să detalieze acest aspect. CIA se aşteaptă să aplice aceeaşi tactică asupra reţelelor teroriste din Yemen.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă