32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCalifornia caută succesor pentru guvernatorul Schwarzenegger

California caută succesor pentru guvernatorul Schwarzenegger

La apropierea sfârşitului mandatului de guvernator al Californiei, Hollywood-ul a început deja să fabuleze şi să facă speculaţii dacă Arnold Schwarzenegger se va întoarce în industria filmului. Un indiciu în acest sens este filmul cu mercenari ‘The Expendables’, regizat de Sylvester Stallone, în care actorul-politician are o scurtă apariţie în care îi mărturiseşte fostului Rambo: ”Dă-i ceva de lucru prietenului tău, adoră să lupte în junglă”, notează ziarul ABC monitorizat de Agerpres.

 

În cadrul problemelor sale cronice de guvernabilitate, California are în aceste momente o gaură bugetară de 20 de miliarde de dolari şi perspective economice mult mai precare decât restul SUA. Ceea ce nu constituie un obstacol pentru ca lupta pentru a obţine puterea politică în această ‘Grecie’ a Pacificului să mişte averi colosale în cadrul unei încrâncenat proces electoral care a început marţi 8 iunie, odată cu alegerile primare ale Partidului Republican.

Căutarea unui candidat conservator pentru a-i succede guvernatorului Arnold Schwarzenegger ar putea fi descris ca un concurs al milionarilor. Având în vedere că pentru nominalizarea Partidului Republican concurează doi magnaţi ai erei informatice dispuşi să-şi golească buzunarele pentru a-şi satisface ambiţiile politice.

De-o parte se află Meg Whitman, fost director executiv la eBay, marele portal comercial de pe Internet. Doamna Whitman a cheltuit 80 de milioane de dolari, cea mai mare parte din averea personală. De cealaltă parte se află rivalul ei situat mai la dreapta Steve Poizner, care în prezent ocupă postul de preşedinte al Comitetului de Asigurări al Californiei. El nu a ezitat să scoată din buzunar 24 de milioane de dolari, majoritatea câştigaţi când era om de afaceri în Silicon Valley, pentru a intra în cursă.

În acest caz se pare că suma banilor aruncată în joc ar fi avut o legătură strânsă cu sondajele, având în vedere că acestea îi sunt favorabile lui Whitman. Ambii aspiranţi conservatori nu au ezitat să promită ample reduceri de impozite în pofida situaţiei catastrofale a vistieriei statului californian. Câştigătorul cursei îl va înfrunta în alegerile generale pe Jerry Brown, un politician profesionist al Partidului Democrat.

Şi competiţia pentru ocuparea fotoliului Californiei în Senat, care se va reînnoi în luna noiembrie, a generat un aflux substanţial de bani. Cu o altă milionară dornică să se lanseze pe scena politică: Carly Fiorina, fost administrator la Hewlett-Packard. Candidata, după ce a alocat 7 milioane de dolari pentru campania sa, se plasează acum în frunte. Dacă va câştiga, va concura cu senatoarea Barbara Boxer, pe care republicanii o consideră mult prea de stânga, chiar şi pentru standardele Californiei.

Alegătorii californieni au avut de asemenea parte miercuri de oportunitatea de a se pronunţa asupra aşa-numitei ‘Propunere 14’. O iniţiativă axată tocmai pe reformarea alegerilor primare statale pentru transformarea lor într-un sistem ‘deschis’, care nu necesită identificarea prealabilă ca republican sau democrat pentru a participa la selecţia candidaţilor fiecărui partid.

Pur şi simplu, cei doi aspiranţi cei mai votaţi pentru fiecare post vor concura la alegerile generale. Cei care susţin reforma, între care se află şi Schwarzenegger, argumentează că schimbarea îi va avantaja pe candidaţii moderaţi şi va ajuta la soluţionarea problemelor Californiei asociate cu polarizarea sa politică. Însă detractorii acestei măsuri insistă că dacă se marginalizează partidele politice, se va oferi un rol mai mare intereselor speciale şi grupurilor lobby.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Reacția lui Marcel Ciolacu după victoria naționalei României

România a reușit o victorie istorică la EURO! "Tricolorii" lui Edi Iordănescu au învins Ucraina, scor 3-0, într-un duel superb. Toată lumea s-a bucurat de...

Sorana Cîrstea, învinsă de Lin Zhu în primul tur la Birmingham

Sorana Cîrstea a fost eliminată în primul tur al turneului WTA de la Birmingham. Românca a fost învinsă în două seturi de Lin Zhu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă