21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialButuruga bulgară ameninţă carul Gazprom

Buturuga bulgară ameninţă carul Gazprom

Războiul conductelor de gaze spre Europa Occidentală continuă în surdină, gigantul rus Gazprom boicotând constant proiectul Nabucco, promovat de UE, pentru a-şi impune monopolul propriului proiect, South Stream. Bulgaria şi România se află tocmai pe acest traseu sudic.

 

Bulgaria şi Rusia au decis să ia o decizie privind investiţiile în gazoductul South Stream în noiembrie, dar Sofia ameninţă că va renunţa la proiectul conductei care ar urma să treacă pe teritoriul său, fiind nemulţumită de taxele de transport fixate de Rusia şi de taxa de rentabilitate a proiectului. Cotidianul rus Kommersant a precizat că, dacă această ţară nu ajunge la un acord, Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România, deşi rocada ar putea creşte preţul proiectului.

Ministrul bulgar al Economiei, Delian Dobrev, anunţa că ţara sa nu poate semna acordul până la 15 noiembrie – termenul fixat de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru Gazprom, demararea lucrărilor fiind prevăzută pentru decembrie. El a precizat că negocierile continuă, dar Bulgaria nu este pregătită să semneze atâta vreme cât Rusia „emite noi cerinţe pentru modelul financiar al South Stream înaintea unui acord oficial privind reducerea preţului gazului”. În martie, Dobrev, aflat în vizită la Moscova, a promis o decizie referitoare la investiţia finală privind secţiunea bulgară a conductei South Stream şi, în schimb, şeful Gazprom, Alexei Miller, a convenit un rabat de 11% al preţului gazului rusesc pentru Bulgaria, valabil până la 31 decembrie 2012. Gazprom deţine monopolul aprovizionării Bulgariei cu gaz şi poate dicta preţul şi forţa concesii.

Nabucco, o miză uriaşă

Acordul de la Moscova are caracter neconstrângător pentru Bulgaria şi este posibil  ca premierul Borisov  să fi încercat un mod de a ieşi. În aprilie, el declara că „proiectul gazoductului Nabucco este un obiectiv de importanţă naţională”, cu statut prioritar. Holdingul energetic ce aparţine statului bulgar este unul dintre cei şase acţionari ai Nabucco –  printre care şi România – unde fiecare deţine părţi egale, de câte 16,67%.

Proiectul Nabucco are vocaţia de a concura livrările de gaz rusesc în Europa, dar este pe cale de a eşua, după ce gigantul britanic al petrolului, BP, a anunţat că este un proiect fără perspectivă. BP este unul dintre operatorii câmpului gazier Shah Deniz din Azerbaidjan, considerat sursă-cheie de gaz pentru Nabucco. Or, BP a declarat că nu va transporta gaz de la zăcământul Shah Deniz prin conducta Nabucco, dând o lovitură dură proiectului european aflat deja în dificultate. Unul dintre responsabilii BP  a precizat că,  împreună cu compania petrolieră publică azeră Socar, BP nu are în vedere decât două opţiuni pentru itinerarul gazoductului spre Austria – un mic traseu al Nabucco, numit „Nabucco West” – şi South East Europe Pipeline, propriul său proiect de gazoduct.  Nabucco West este un segment mai scurt care ar porni de la frontiera vestică a Turciei şi ar traversa Bulgaria şi România înainte de a ajunge în Austria. Interesat în coridorul Sud al gazului, BP nu este la prima declaraţie care aduce atingere intereselor Nabucco.

La 25 mai, Comisia Europeană declara că proiectul Nabucco este avut în vedere în ansamblul lui: „Suntem convinşi că versiunea clasică Nabucco este pe masă”. În schimb, presa rusă nu ezită să anunţe moartea probabilă a gazoductului Nabucco. UE este interesată de reducerea dependenţei faţă de gazul rusesc, iar Rusia doreşte construirea proiectului său, South Stream, care are printre obiectivele principale contracararea Nabucco. Text Box:

Cele mai citite

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă