16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBush la Praga

Bush la Praga

Calatoria in Europa a presedintelui american George W. Bush a inceput ieri la Praga si va culmina cu participarea la summitul G8, gazduit de Germania la Heiligendamm.
sosirea in capitala ceha
a presedintelui american a fost marcata de protestele opozantilor desfasurarii scutului antiracheta american. Principalele doua manifestatii au avut loc in apropierea castelului din Praga, unde se afla presedintia ceha, prima fiind organizata de miscarea "Nu bazelor", a doua de Uniunea tineretului comunist (KSM). Alte demonstratii mai mici au avut loc in diverse puncte ale capitalei.
Pentru asigurarea securitatii presedintelui George W. Bush autoritatile cehe au mobilizat 1.500 de politisti, declarand ca totusi nu se asteapta la incidente similare celor intervenite sambata la Rostock, in Germania, contra summitului G8.
Potrivit sondajelor, doua treimi dintre cehi resping proiectul de instalare a unui radar la baza militara din Brdy, la 60 km de Praga, in paralel cu instalarea a 10 rachete de interceptare in Polonia. Sambata, in trei localitati cehe, unde au avut loc referendumuri locale, rezultatul a fost de respingere a instalarii statiei radar americane.
Guvernul ceh, care se sprijina pe o majoritate parlamentara foarte fragila, a refuzat sa organizeze un referendum national asupra acestei probleme. Iar unda verde din partea Parlamentului ramane incerta, numerosi deputati dorind ca proiectul american sa fie integrat sistemului de aparare al NATO. Acest dosar sensibil reprezinta punctul central al intrevederilor de astazi ale presedintelui Bush cu omologul sau ceh, Vaclav Klaus, si cu premierul de dreapta, Mirek Topolanek.
Gabriela Anghel
redactor

» Relatii tensionate

Relatiile dintre Rusia si Occident sunt mai rele ca niciodata de la incheierea razboiului rece. Au existat intotdeauna disensiuni legate de expansiunea NATO, de incalcari ale drepturilor omului in Cecenia, de simpatia Rusiei pentru state ca Iranul. Acum insa, neintelegerile s-au mutat aproape de casa, Vladimir Putin amenintand sa indrepte rachetele rusesti spre orasele europene, arata publicatia britanica Daily Telegraph, considerand ca este timpul ca G8 sa redevina G7.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă