17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialBun este oţetul la casa omului!

Bun este oţetul la casa omului!

Oţetul are numeroase funcţiuni, printre acestea putându-se aminti cele de curăţare, dezinfectare, împrospătare, deodorizare şi lubrifiere, toate acestea recomandându-l din plin ca soluţie pentru diverse probleme din locuinţă.

Fie că este amestecat cu apă sau este folosit ca atare, oţetul este un produs foarte util în orice gospodărie. Dacă utilizările sale din bucătărie sunt mai cunoscute, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele legate de întreţinerea decorului şi accesoriilor din casă.

Curăţă mobila. Mobila veche, în special cea din metal, îşi poate recăpăta frumuseţea şi luciul de odinioară dacă este curăţată cu o soluţie ce conţine oţet şi ulei de măs­line.

Îndepărtează petele de pe covoare. Oţetul e aspi­rina celor care nu reuşesc să scoată petele din covoare, în special din cele deosebite. Turnaţi oţet peste pată şi frecaţi cu o cârpă curată ­până ­dispare. 

Dă luciu pielii la tapiţerii. Dacă doriţi să redaţi strălucirea articolelor din piele, curăţaţi-le cu o soluţie din oţet şi ulei de in. Soluţia este foarte eficientă în cazul canapelelor, fotoliilor şi scaunelor care au tapiţeria din piele.

Curăţă chiuvetele, bateri­i­le, cuptoarele, plitele. Oţe­tul nu este atât de gros ca loţiunea de lustruire pentru maşini, dar aciditatea şi consistenţa sa curăţă foarte eficient praful şi murdăria întărită. Aplicaţi oţet din abundenţă pe o lavetă şi frecaţi bine. Accesoriile şi aparatura vor arăta mai frumoase şi mai lucioase ca niciodată.

Curăţă ustensilele şi tacâmurile. Dorim ca ustensilele şi tacâmurile din bucătărie să fie curate. Curăţate cu oţet, vor fi curate şi dezinfectate. Turnaţi câteva picături de oţet pe furculiţe, linguri, alte ustensile înainte de a le spăla.

Îndepărtează grăsimea de pe tigăi, cuptoare şi plite. Când trebuie să spălaţi o tigaie în care grăsimea s-a învechit şi doriţi să economisiţi timp, turnaţi oţet peste grăsime şi frecaţi un pic. Grăsimea se va lua mai uşor de pe tigaie.

Alungă furnicile şi moliile. Furnicilor şi moliilor nu le place deloc oţetul, din cauza mirosului său puternic. De aceea, dacă puneţi picături de oţet bine plasate pe pragul uşilor sau pe coridoarele de acces în casă, cu siguranţă furnicile vă vor ocoli. De asemenea este bine să frecaţi covoarele cu o cârpă îmbibată în oţet, iar moliile nu-şi vor mai face aici cuiburi.

Împrospătează aerul din came­re sau din frigider. Fie că e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie că e vorba de camerele din casă ce au un miros stătut, puteţi folosi oţetul ca „deodorant” de cameră. Dacă adăugaţi în oţet ierburi aromate, obţineţi un aer proaspăt, fără mirosuri neplăcute. Pentru frigider, turnaţi câteva linguri de oţet în apa cu care spălaţi frigiderul pentru a înlătura mirosurile.

Împrospătează alimentele, în special legumele şi carnea.  Dacă aveţi legume cu părţi mai ofilite şi trecute, dar pierdeţi foarte mult prin tăiere, pregătiţi o soluţie din apă şi oţet şi spălaţi legumele bine. Carnea se freacă de asemenea bine cu oţet.

Îndepărtează mirosurile din borcanele folosite. Dacă refolosiţi borcanele, fie pentru că sunt încăpătoare, fie pentru că vă place modelul, puteţi scăpa de mirosurile date de ce a fost înainte în ele dacă frecaţi bine borcanul cu oţet. Lăsaţi oţetul să acţioneze puţin, apoi spălaţi cu detergent de vase şi clătiţi cu apă din abundenţă.

Îndepărtează petele de trans­piraţie  şi de deodorant de pe haine. Nu e de glumit cu petele de transpiraţie. Sunt inestetice şi foarte neplăcute, mai ales pe hainele favorite. Cu o soluţie ce conţine o parte de oţet la 3 părţi de apă, petele se curăţă foarte bine. De asemenea, una dintre cele mai frecvente probleme în folosirea deodorantelor solide (roll-on) constă în apariţia pe haine, în special cele de culoare închisă, a petelor „de deo­dorant”. Din fericire, aceste pete se pot îndepărta prin spălarea manuală cu apă, detergent şi oţet.

În grădină, pregăteşte solul şi distruge buruienile. Există unele plante ce preferă solul acid, care le ajută să aibă flori mai frumoase. Turnaţi câteva picături în ghiveciul respectiv. Atenţie: studiaţi cu grijă ce sol preferă planta înainte de a turna oţetul. De asemenea, aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, oţetul poate fi folosit pentru „arderea” buruienilor nedorite din grădină, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru această sarcină.

Este de remarcat că, în afară de aceste întrebuinţări, precum şi a celei de bază, ca aliment, oţetul îşi mai găseşte şi alte folosinţe, de exemplu: îndepărtează mătreaţa, curăţă lentilele ochelarilor, îndepărtează negii, hidratează pielea,  reduce durerile din gât, tratează arsurile solare, reduce sughiţul, curăţă unghiile de petele de tutun,  curăţă proteza dentară, ajută la cură­ţarea peştilor de solzi etc.

Cele mai citite

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Premierul Ciolacu dă o majorare de salarii de 10 la sută. Prima tranșă e în iunie, când sunt alegerile

Guvernul PSD - PNL, condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, le oferă unora dintre bugetari o mărire de salarii de zece la sută în...

Un Iohannis mai (Nic)ușor – Academia Catavencu

Ilustrație: Marian Avramescu Istoria pare să se repete la ciclurile elctorale, chiar dacă unele alegeri sunt pentru prezidențiale, iar altele pentru locale. Vă mai amintiți...
Ultima oră
Pe aceeași temă