17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecial"Bulgaro-mafia" in UE?

“Bulgaro-mafia” in UE?

Romania si Bulgaria au fost plasate in aceeasi barca pe dificilul drum al aderarii la Uniunea Europeana. Iar o lunga perioada de timp, tara noastra a fost perceputa drept codasa dintre cele doua candidate, din cauza ritmului lent al reformelor si nivelului ridicat al coruptiei in general.
Situatia insa s-a schimbat. Nu pentru ca problemele Romaniei ar fi disparut, ci pentru ca oficiali ai Uniunii apreciaza drumul pe care il urmeaza in momentul de fata Bucurestiul, spunand ca reformele din Bulgaria au pierdut ritmul. In plus, conform ultimelor evenimente, in tara vecina domneste, pe langa coruptie, “legea Kalasnikov-ului” si a crimei organizate.
Dovada? Nu mai departe de miercuri, Ivan Todorov, un om de afaceri bulgar si presupus lider al unei retele mafiote, cunoscut sub porecla de “Doctorul”, a fost ciuruit in plin centrul Sofiei. Iar, in octombrie anul trecut, Emil Kulev, un cunoscut bancher bulgar, a fost impuscat mortal tot in centrul Sofiei, in timp ce se indrepta cu masina spre serviciu.
E adevarat, dupa acest tragic incident, a fost declansata o “vanatoare” de gangsteri, coordonata de Ministerul bulgar de Interne si de cel al Justitiei, care a condus la o scadere a criminalitatii in strada. Iar in comparatie cu anul 2004, cand rata medie era de o crima la doua saptamani, acum se pare ca s-a ajuns la… o crima la patru luni.
Dar, dupa cum afirma si “Financial Times”, Bulgaria a esuat in ceea ce priveste condamnarea unor infractori importanti, ceea ce a sporit scepticismul fata de capacitatea autoritatilor de la Sofia de a-si indeplini promisiunile si a reliefat complexitatea coruptiei din aceasta tara. “Dupa 15 ani de coexistenta pasnica intre politicieni si infractori, este foarte greu sa incepi eradicarea retelelor de crima organizata”, a apreciat Centrul pentru Studii Democratice din Sofia.
Mai mult, autoritatile bulgare nu au condamnat inca nici un suspect de crima si nici nu au incarcerat vreuna dintre numeroasele persoane ale caror limuzine blindate si garzi de corp raspandesc teama printre locuitori.
De miercuri insa, Bulgaria are un nou procuror general, pe Boris Velcev. Acesta a declarat ca intentioneaza sa acuze persoane importante din lumea interlopa si oficiali suspectati de coruptie, pentru a demonstra ca Sofia este pregatita sa adere la UE in 2007.
Urmatorul test major pentru aderare va avea loc pe 16 mai, cand comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, va da verdictul Comisiei de la Bruxelles daca aderarea celor doua tari ar trebui amanata. Pana atunci, atentie la gloante!

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă