3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialBudapesta va respinge cererile de relocare a migranţilor în Ungaria

Budapesta va respinge cererile de relocare a migranţilor în Ungaria

Autorităţile de la Budapesta vor respinge solicitările altor state membre ale Uniunii Europene de relocare a migranţilor în Ungaria, a anunţat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, informează MTI, potrivit Agerpres. ''Nimeni nu poate fi relocat spre Ungaria, oamenii trebuie să fie trimişi în Grecia'', a declarat Lazar în conferinţa sa de presă săptămânală. 

State membre ale UE au indicat că intenţionează să retrimită 52.000 migranţi spre Ungaria, majoritatea dintre ei din Germania. ''Ungaria le-a transmis partenerilor săi că, dacă aceşti migranţi au sosit în Europa prin Grecia, atunci ei trebuie să fie retrimişi în acea ţară chiar dacă ei nu s-au înregistrat acolo'', a spus oficialul ungar. Acesta a adăugat că se pune întrebarea cum UE a putut ajunge la un acord cu Turcia, considerată o ţară terţă sigură, dar nu şi cu Grecia. 

Peste un milion de migranţi şi solicitanţi de azil au ajuns în UE în 2015, dar este de aşteptat ca nu toţi dintre ei să primească autorizaţia de a rămâne în Europa. Anul trecut, peste 330.000 de persoane au primit azil în Uniunea Europeană, însă multe cereri încă sunt în curs de procesare. Alţi 190.000 de oameni au sosit în Europa pe mare de la începutul acestui an. Fluxul de migranţi s-a redus, totuşi, în urma acordului dintre UE şi Turcia încheiat în urmă cu două luni. 

Semnat la Bruxelles în 18 martie şi criticat de ONU şi de organizaţii neguvernamentale, acordul dintre UE şi Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie şi care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. În schimb, UE s-a angajat ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o ţară membră, în limita a 72.000 de locuri.

Cele mai citite
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...
Ultima oră
Pe aceeași temă