Sănătoasă, vie, proaspătă, naturală – iata patru caracteristici simple dar sugestive ale uneia dintre cele mai îndrăgite bucătării regionale ale lumii: cea mediteraneană. Uleiul de măsline este pilonul pe care se susţine bucataria mediteraneana, cel mai consumat tip – cel extravirgin, pentru calităţile superioare şi pentru gustul mai pregnant. Mediteraneenilor le place mâncarea caldă, şi, din cele trei mese zilnice importante, două trebuie să fie neapărat calde şi servite în compania familiei sau a prietenilor. Consumul de produse naturale proaspete şi de sezon (adică legume şi fructe) este foarte important, pentru a contrabalansa o alimentaţie în care peştele, puiul sau alte tipuri de carne îşi au locul lor bine stabilit. Peştele joacă un rol de bază, la fel ca şi fructele de mare, grătarul sau cuptorul sunt cele două metode folosite intens în bucătăria mediteraneană pentru pregătirea acestor specialităţi.
Cum se găteşte sănătos în bucătăria mediteraneană
Se foloseşte uleiul de măsline în detrimentul celui de floarea soarelui; Se prăjesc rapid (2-3 minute, nu mai mult) alimente care au fost marinate înainte în ulei de măsline; Se găteşte zilnic, nu pe termen lung, iar cantităţile sunt suficiente doar pentru o singură masă; acestea sunt mai mereu calde. Se folosesc alimente care nu au suferit transformari industriale importante.
Expert bucătar Marin Cristian Nicolae de la restaurantul Temps Pipera (str. Dimitrie Pompei nr. 7D, www.restaurant-temps.ro, tel.: 0746 660 514) ne propune o reţetă mediteraneană de sezon: file de somon la grătar cu piure de brocoli şi legume sote
ingrediente
somon 500 g
brocoli 500 g
Parmezan (Reggiano) 50 g
Ulei de masline extra virgin
baby morcov 1 legatura
ardei gras rosu 200 g
dovlecel 200 g
ciuperci enoki 100 g
telina 100 g
păstârnac 100 g
limeta 1 buc
ou prepeliţă 4 buc
sare
piper
Mod de preparare
1. Somonul se porţionează în 4 bucăţi egale. Se marinează cu sare, piper, coajă de limeta, ulei de măsline.
2. Brocoli se pune la fiert aproximativ 5 min, în apă cu puţină sare, După ce s-a fiert se scoate în apă rece cu gheaţă, apoi se mixeaza în blender cu sare, piper, ulei de măsline şi parmezan.
3. Legumele se spală, se curăţă şi se taie în forma dorită. Se sotează în tigaie cu ulei de măsline, sare, piper şi puţină supă de pui sau de legume. Se pun la fiert ouăle de prepeliţă.
4. Somonul marinat se pregăteşte la grătar.
Pe un platou se aranjează piureul, o bucată de somn, legumele trase în tigaie şi câte un ou de prepeliţă.