15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBrokerii: Bursa, impasibilă la mitinguri şi greve

Brokerii: Bursa, impasibilă la mitinguri şi greve

“Lichiditate în scădere pe o piaţă în creştere cu 2%. Indicele BET-FI care a închis pe minus include trecerea datei cum-dividend, joi fiind prima zi ex-dividend pentru 4 din cele 5 SIF-uri. După o deschidere pe plus, indicii au crescut până aproape de ora 10:30 când trendul s-a inversat până la ora 13 cand s-a atins minimul de zilei la un plus de peste 1%, acţiunile reintrând pe creştere până la sfârşitul şedinţei care a marcat şi maximul de joi”, au explicat brokerii de la Primet Transaction.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a înregistrat cea mai mare creştere, de 2,74%, iar indicele compozit, BET-C, a câştigat 2,43%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a fost singurul indicator care a închis pe roşu, la -1,66%, în vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a câştigat 2,68%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,71%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a înregistrat o creştere de 1,52%.

Brokerii consideră că mitingurile şi grevele cauzate de măsurile anunţate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar nu vor avea un impact vizibil asupra pieţei, investitorii fiind mai degrabă influenţaţi de evoluţia burselor externe.

“Mişcări sociale sau greve nu pot avea un impact asupra pieţei locale decât pentru scurt timp, o şedinţă, maxim două. Astfel de mişcări au efect atunci când au loc în ţări care au burse mature şi nici acolo nu sunt de durată. În schimb, piaţa noastră este formată din 100.000 de investitori, care investesc numai o parte din banii pe care îi câştigă, nu trăiesc numai din bursă, au alte locuri de muncă şi urmează îndeaproape ceea ce se întâmplă pe celelalte pieţe. Bursa noastră este influenţată în proporţie de 75% de factorul extern”, a declarat pentru Mediafax directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Adrian Lupşan.

El a adăugat că factorul emoţional primează în deciziile de tranzacţionare ale investitorilor şi, aşa cum bursele de la Paris şi Frankfurt se mişcă la fiecare oscilaţie a pieţelor din SUA, la fel se întâmplă şi la noi.
“Spre exemplu, dacă mâine va fi grevă în toată ţara iar peste noapte bursele din SUA cresc cu 3%, poţi fi convins că piaţa noastră nu va pica”, a mai spus Lupşan.
În topul lichidităţii s-a menţinut titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 10,7 milioane lei, cotaţia acestora coborând cu 7,26%, la 1,66 lei/acţiune, în prima zi ex-dividend.

Evoluţie ascendentă în sectorul bancar, Erste Bank (EBS) +0,44%, BRD SocGen (BRD) +2,28%, Banca Comercială Carpatica (BCC) +1%, iar Banca Transilvania (TLV) +5,84%. Evoluţie mixtă în domeniul energetic, Transgaz (TGN) -0,43%, Transelectrica (TEL) +2,23%, iar OMV Petrom (SNP) +3,23%. De remarcat în şedinţa de joi creşterile importante ale Compa (CMP), Condmag (COMI) sau Banca Transilvania (TLV).

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă