17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialBombardierele nucleare americane intră în „stare de război”. „Soluție militară” pentru Coreea...

Bombardierele nucleare americane intră în „stare de război”. „Soluție militară” pentru Coreea de Nord

Bombardierele nucleare B-52 vor fi puse în stare de alertă de război 24 de ore din 24, o asemenea măsură nemaifiind decisă de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991.

Forțele americane din Coreea de Sud au început luni un exercițiu de evacuare a familiilor militarilor și a altor civili, iar președintele Donald Trump a anunțat că „SUA sunt foarte bine pregătite pentru orice eventualitate față de Coreea de Nord”.

Baza aeriană Barksdale, din Louisiana, se află în pregătiri pentru a pune în stare de război, gata oricând să decoleze, bombardierele strategice B-52 H, capabile de încărcătură nucleară. Comandantul bazei, generalul David Goldfein, a precizat că ordinul nu a fost primit încă, dar pregătirile sunt în fază finală pentru a-l implementa imediat ce va fi dat. Responsabili cu trimiterea acestui ordin sunt generalul John Hyten, șeful Comandamentului Strategic, și generalul Lori Robinson, șeful Comandamentului de Nord.

Punerea bombardierelor strategice în stare de alertă de război, 24 de ore din 24, este „un pas” pe care SUA trebuie să-l facă, având în vedere că „lumea a devenit un loc periculos, în care unii amenință cu folosirea armelor nucleare”, conform gen. Goldfein. „Lumea nu mai este bipolară, cum eram noi și Uniunea Sovietică. Acum sunt tot felul de jucători care au capabilități nucleare”, a declarat Goldfein.

„Operațiunea Courageous Channel”

În fața accelerării dezvoltării programelor balistice și nucleare nord-coreene în ultimele luni, președintele american a răspuns că este gata „să distrugă total” Coreea de Nord. Secretarul american al Apărării, James Mattis, efectuează un turneu de o săptămână în Asia, unde va discuta cu aliaţii despre criza provocată de ameninţările Phenianului. Vizita oficialului american cuprinde Filipine, Tailanda şi Coreea de Sud, și are loc cu doar câteva săptămâni înainte de prima vizita în Asia a preşedintele SUA, Donald Trump. Mattis va participa la reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), ce va avea loc în Filipine. Ulterior, oficialul american se va deplasa la Seul pentru discuţii pe teme de securitate. „Voi discuta cu omologii mei despre criza regională de securitate generată de provocările necugetate ale Coreei de Nord”.

Forțele armate americane din Coreea de Sud au început luni exercițiul „Operațiunea Courageous Channel”, de evacuare a familiilor militarilor și a altor civili, o parte a pregătirii permanente pentru menținerea capacității de reacție”. Exercițiul simulează evacuarea pe calea aerului către o bază militară a SUA din Japonia și are loc în contextul unor tensiuni puternice în peninsula coreeană, legate de amenințarea în creștere din partea Coreei de Nord, care își continuă programele de înarmare nucleară și cu rachete.

 

Cele mai citite

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă