11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBombardarea „capului şarpelui“ din Raqqa

Bombardarea „capului şarpelui“ din Raqqa

A început războiul lui Obama. Marţi dimineaţă, armata americană şi ţări arabe din coaliţie au lansat primele raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria şi au vizat „capul” organizaţiei teroriste cu baza la Raqqa. Cel puţin 20 membri ai SI au fost ucişi şi două poziţii ale combatanţilor sunniţi au fost complet distruse. Ministerul sirian de Externe a precizat că în prealabil, SUA au informat reprezentanţii Siriei la ONU că vor fi lansate lovituri aeriene contra organizaţiei teroriste SI.

Ieri, Statele Unite şi aliaţii lor au lansat primele lovituri aeriene contra jihadiştilor sunniţi în Siria, declanşând un torent de rachete şi bombe din aer şi de pe mare, în special asupra oraşului Raqqa, „capitala” Statului Islamic, şi de-a lungul frontierei cu Irakul. Loviturile au intervenit la mai puţin de două săptămâni după ce preşedintele Barack Obama anunţase, într-un discurs adresat naţiunii, că va autoriza extinderea campaniei militare contra teroriştilor SI în sanctuarul lor sirian. Zeci de state s-au oferit să participe la această luptă pentru stoparea avansării grupării teroriste sunnite care a ocupat largi teritorii din Irak şi Siria. Un responsabil din Pentagon a precizat că la această primă operaţiune de bombardamente în Siria au participat ţări arabe „partenere”, fără a preciza care. Canalul ABC preciza că este vorba de Bahrein, Qatar, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Scopul campaniei aeriene este de a priva SI de refugiile de care se bucură în Siria, şi în final, distrugerea acestui „cancer”, după cum cataloga Obama extremiştii SI.

Avioane militare şi drone americane, zburând alături de avioanele de luptă din mai multe ţări arabe, au lovit mai multe ţinte în teritoriul controlat de jihadiştii grupării teroriste Statul Islamic. Responsabili americani ai Apărării au declarat că obiectivele au inclus depozite de arme, cazarme şi clădiri ale militanţilor folosite pentru comandament şi control şi au fost lansate rachete de croazieră Tomahawk de pe nave ale marinei americane din regiune. Contrar Irakului, al cărui spaţiu aerian este controlat de SUA, Siria dispune de propriul sistem de apărare aeriană şi avioanele americane trebuie să ţină cont de bruiaje în timp ce zboară deasupra acestui stat. Loviturile aeriene au avut loc în Siria fără aprobarea preşedintelui Bashar al-Assad, al cărui guvern, contra Irakului, nu a cerut SUA să ajute în lupta împotriva grupului extremist sunnit. Dar Ministerul de Externe a declarat că SUA au avertizat reprezentanţii Siriei la ONU despre raidurile aeriene înainte de a fi declanşate.

Rusia a reacţionat imediat şi a condamnat loviturile aeriene contra SI din Siria fără consimţământul guvernului de la Damasc.

Loviturile aeriene reprezintă o turnură majoră în războiul preşedintelui Obama contra SI şi deschide o nouă etapă riscantă a campaniei militare americane. Până în prezent, Administraţia a bombardat doar obiective jihadiste din Irak şi, înaintea debutului unei campanii de bombardare a ţintelor SI din Siria, a sugerat că lupta va dura săptămâni sau chiar luni.

SI rezistă în Irak

După şase săptămâni de lovituri aeriene americane, forţele guvernului irakian au dificultăţi în a alunga extremiştii sunniţi ai Statului Islamic care au acaparat peste un sfert din teritoriul ţării, parţial din cauza triburilor sunnite. Loviturile aeriene au reuşit să stopeze avansarea jihadiştilor spre Bagdad, dar Statul Islamic continuă să dea lovituri grele armatei irakiene. Guvernul de la Bagdad a recunoscut că a pierdut controlul orăşelului Sichar şi contactul cu câteva sute de soldaţi care fuseseră asediaţi o săptămână într-o tabără aflată la nord de fortăreaţa SI, Falloujah, din provincia Anbar. Luni, autorităţile au anunţat că sute de soldaţi au fost ucişi în lupte sau în execuţii în masă.

În spatele luptelor forţelor guvernamentale pe câmpurile de bătaie se află absenţa sau rezistenţa majorităţii triburilor sunnite, despre care Bagdadul şi Washingtonul sperând ca acestea să joace un rol decisiv în cadrul luptei contra extremiştilor islamişti. Baza planului Administraţiei Obama de a lupta împotriva SI a fost instalarea noului premier, Haider al-Abadi, care s-a angajat să alcătuiască un guvern mai receptiv pentru refacerea susţinerii sunnite. Alienarea triburilor sunnite din cauza politicii fostului premier şiit a deschis poarta pentru extremiştii Statului Islamic. Deşi câţiva sunniţi se bat alături de armată în zone ca Haditha, şeicii sunniţi influenţi declară că nu sunt convinşi de schimbarea politicii noului executiv. Şefii tribali sunniţi declară de sunt deja dezamăgiţi de premierul Abadi pentru că nu şi-a respectat angajamentul de a înceta bombardamentele asupra zonelor civile în cadrul luptei contra jihadiştilor SI. Obiectivele divergente ale celor trei principale grupuri din Irak – sunniţi, şiiţi şi kurzi – riscă să ducă la divizarea ţării după linii sectare.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă