18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%, potrivit Mediafax.

CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Consiliul de Administraţie a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară şi să continue gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar “pentru ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste”.

Totodată, BNR a reafirmat că va monitoriza “cu vigilenţă” evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Banca centrală notează că analiza evoluţiilor recente ale indicatorilor macroeconomici indică plasarea ratei anuale a inflaţiei în jurul nivelului de 8% la finele anului 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, peste nivelul de 7,73% înregistrat în luna noiembrie 2010.

“Pe măsură ce efectele de runda întâi ale majorării TVA se estompează, se anticipează o reducere graduală a ratei anuale a inflaţiei în acest an, aceasta fiind prognozată să ajungă la nivelul de 3,4%. Pentru a preveni eventualele efecte de runda a doua, conduita politicii monetare vizează ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste”, potrivit comunicatului detaliat al BNR.

Banca centrală constată prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat, în pofida îmbunătăţirii persistente a situaţiei lichidităţii din sistemul bancar şi în condiţiile în care se menţine un ecart semnificativ între nivelurile ratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentru împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, inclusiv pe fondul incertitudinilor referitoare la cadrul juridic ce au vizat activitatea bancară.

“Aceste evoluţii şi incertitudini, precum şi riscurile legate de manifestarea unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, efecte ce pot fi potenţate de dezbaterile publice referitoare la creşterea sezonieră a preţurilor alimentare, rămân preocupante. Din această perspectivă este necesară menţinerea unui caracter prudent al politicii monetare în vederea conservării perspectivelor de revenire a ratei anuale a inflaţiei în apropierea ţintelor stabilite pe termen mediu”, notează instituţia.

BNR arată că deciziile Consiliului de Administraţie vizează consolidarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie, ceea ce va crea premise favorabile pentru redresarea pe baze sănătoase a economiei.

“În acest sens, în vederea asigurării unui proces de convergenţă nominală şi reală sustenabil, este esenţială implementarea obiectivelor din cadrul acordurilor financiare internaţionale, în special a celor legate de continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, obiective de natură să contribuie la consolidarea credibilităţii în contextul în care ajustările întreprinse până în prezent au contribuit la corectarea dezechilibrelor macroeconomice, în principal a deficitului extern”, potrivit comunicatului.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25%.

Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 3 februarie, când va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflaţiei.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă