22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBistriţa: Părinţii unor elevi refuză să îi lase să facă naveta după...

Bistriţa: Părinţii unor elevi refuză să îi lase să facă naveta după desfiinţarea şcolii

Părinţii a 13 elevi de ciclu primar din Albeştii Bistriţei refuză, în continuare, să îi lase să facă naveta la şcolile din comună, aflate la circa 4 kilometri, nemulţumiţi că ISJ a desfiinţat şcoala primară din satul lor, astfel că marţi copiii au mers la vechea şcoală, unde au fost supravegheaţi, potrivit Mediafax.

Directorul Şcolii generale din Galaţii Bistriţei, Vasile Selejan, a declarat că acei 13 copii au mers la vechea şcoală unde, timp de patru ore, au fost supravegheaţi de doi adulţi.

“Nu au vrut să vină nici azi (marţi – n.r.) la şcoală acolo unde au fost repartizaţi. Părinţii i-au trimis la şcoala din Albeştii Bistriţei şi doi dintre adulţi i-au supravegheat pe cei mici timp de patru ore. Noi am trimis totuşi microbuzul să-i ia şi să-i ducă la Dipşa sau Galaţii Bistriţei, dar părinţii s-au opus. Am fost acolo şi am discutat cu ei. Le-am explicat că nu poate fi vorba de nicio revenire la vechea situaţie, că sunt prea puţini copii ca să mai funcţioneze şcoala. Sper că vor înţelege şi-i vor lăsa să meargă la şcoală”, a spus Selejan.

El a declarat că, deocamdată, copiii nu sunt trecuţi absenţi, fiind vorba de o săptămână de acomodare, dar situaţia se va schimba dacă părinţii vor refuza, în continuare, să îi lase pe cei mici la şcoală.

“Au putut să-i înscrie fie la şcoala din Dipşa, fie la cea din Galaţii Bistriţei. Nu i-a obligat nimeni să-i ducă într-un singur loc. Este microbuz special pentru ei, distanţa nu e mare, doar câţiva kilometri”, a declarat el.

Şeful Inspectoratului Şolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud, Vasile Marc, declara, luni, că 13 elevi din clasele I-IV din Albeştii Bistriţei ar fi trebuit să se prezinte la deschiderea noului an şcolar la unităţi de învăţământ din Dipşa sau Galaţii Bistriţei, unde au fost repartizaţi, transportul lor urmând să se facă cu un microbuz care i-a aşteptat şi luni dimineaţa.

“Părinţii lor au decis să nu-i lase să plece, aşa că s-au dus în clădirea şcolii şi au stat acolo. Ne-au transmis că vor să le trimitem înapoi învăţătoarea, însă acest lucru nu este posibil. Din cauza numărului mic de elevi şi ţinând cont de distanţa de patru kilometri până la şcoala la care urmau să facă naveta, am desfiinţat această unitate. E adevărat că a tot venit un părinte de acolo şi ne-a ameninţat la Inspectorat că va face şi va drege, dar i-am explicat că nu e cale de întoarcere. Am desfiinţat şcoli situate la 7-10 kilometri de unitatea la care trebuie să facă acum elevii naveta”, declara Vasile Marc.

Tot luni, la şcoală au refuzat să meargă şi 18 elevi de gimnaziu din Ciceu Poieni, repartizaţi să facă ore anul acesta la Căianu Mic sau Dobric.

“Toate lucrurile de acolo au fost în regulă până luni dimineaţa, când niciun elev nu s-a prezentat la microbuz. Avem informaţii că sunt incitaţi de un coleg al nostru, un profesor de matematică, al cărui post a fost desfiinţat. Nici el nu s-a prezentat la noul lui loc de muncă, aşa că i s-a tăiat ziua de azi (luni – n.r.). La Ciceu Poieni şcoala nu mai putea funcţiona fiindcă erau clase cu patru elevi. Nu există drum de întoarcere, nu revenim asupra deciziilor luate”, declara inspectorul şcolar general Vasile Marc.

Marţi însă, cei din Ciceu Poieni au renunţat la protest.

În Bistriţa-Năsăud, din 413 şcoli câte au funcţionat în anul şcolar trecut, au rămas doar 401, 12 fiind desfiinţate. În judeţ sunt 55 de microbuze de transport pentru elevi.

Cele mai citite

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă