16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBin Laden voia să-l omoare pe Obama

Bin Laden voia să-l omoare pe Obama

Documente confiscate de la domiciliul lui Osama bin Laden din Pakistan arată că al-Qaida vorbea despre atacarea preşedintelui Barack Obama şi a generalului David Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan, relatează NewsIn.

Forţele americane l-au ucis pe bin Laden într-un raid întreprins la 2 mai asupra locuinţei lui din Abottabad, în Pakistan. Comandoul a luat documente şi alte materiale din locuinţa lui ben Laden în timpul operaţiunii.

O sursă familiară cu materialele confiscate a declarat vineri pentru CNN că documentele se referă la un atac care urma să distrugă avionul ce i-ar fi transportat pe Obama şi Petraeus în zone din Afganistan şi Pakistan.

Documentele se referă, de asemenea, la modul general, la dorinţa al-Qaida de a-l ataca pe preşedintele american şi pe generalul Petraeus. Acesta din urmă trebuie să părăsească în curând postul de comandant în Afganistan şi să preia conducerea CIA. El a refuzat să comenteze dezvăluirile CNN.

Un oficial american a spus, sub acoperirea anonimatului, că documentele indică modul în care gândea bin Laden: “Hei, am o idee, ce-ar fi să facem asta“. Per ansamblu, documentele arată că erau mai mult idei, nici măcar planuri parţiale.

Un alt oficial american a declarat că documentele atestă că bin Laden era interesat în atacarea Statelor Unite cu ocazia împlinirii a zece ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Potrivit oficialului, ben Laden a scris despre “identificarea unei echipe de agenţi operativi care să atace ţara în care au crescut”. Însă oficialul a spus că nu era nimic specific în documente şi că este “neclar dacă discuţiile despre aceşti agenţi au fost mai mult decât nişte discuţii”.

Alte materiale confirmă că liderul al-Qaida comunica şi avea legături cu grupul al-Qaida din Peninsula Arabică având baza în Yemen.

Studierea materialelor luate din casa lui bin Laden a dus la găsirea unor dovezi directe că în timpul cât s-a ascuns în Pakistan, liderul terorist a încurajat comploturi pentru a ataca interesele americane în Europa anul trecut. Au fost câteva ameninţări care au determinat SUA ca în octombrie 2010 să emită o alertă de călătorie pentru americani în Europa. Bin Laden era “la curent, furniza sprijin moral şi încerca să-şi motiveze agenţii din Europa. El îi împingea de la spate”, a declarat o sursă pentru CNN. Întotdeauna prioritatea lui era să încerce să atace americani.

Cele mai citite

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă