11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial„Best of Europe“ – locații inedite și nu neapărat aglomerate. 10 destinații...

„Best of Europe“ – locații inedite și nu neapărat aglomerate. 10 destinații europene recomandate de Lonely Planet (II)

Din nordul Coastei Dalmate (Croaţia) până pe Insula Texel (Olanda) există numeroase trasee care n-ar trebui să fie ignorate, iar editorii celebrelor ghiduri de turism Lonely Planet au realizat un Top 10 al celor mai bune destinații europene.

Ca în fiecare an, Lo­­nely Planet a ales, urmând sfaturile şi comen­­tariile experţilor săi, cele mai bune destinaţii din Europa în 2016. Un Top 10 – „Best in Europe“ – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate locații. Din contră, au fost alese oraşe şi regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau, pur şi simplu, locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Din Peloponezul grec până în oraşul danez Aarhus şi din Veneţia până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinaţii din ce în ce mai apreciate de turişti.

VENEŢIA, Italia

Oraşul Veneţia se menţine prin­­tre cele mai renumite des­­ti­naţii. Nici problemele ecolo­­gice cu care se confruntă, nici saturaţia de turişti din anumite momente ale anului nu au răpit din farmecul acestui grup de 124 de insule unde veneţienii au reuşit să ridice un imperiu naval care a dominat Mediterana. Veneţia, cu edificiile sale din marmură şi romanticele canale şi poduri, continuă să fie unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe planetă.

Anul 2016 marchează al cincilea centenar al „Ghetto-ului din Veneţia“, cartier în care s-a dezvoltat cultura evreiască. Expoziţia organizată cu acest prilej la Palatul Dogilor poate fi o bună ocazie pentru a cunoaşte Muzeul Evreiesc şi sinagogile, recent restaurate, sau pentru a vedea piesa de teatru „Neguţătorul din Veneţia“, de Shakespeare.

Cum ajungi: Singura companie aeriană care operează zboruri directe spre zona Veneției este Wizzair, care operează un zbor zilnic cu plecare din București spre un aeroport secundar situ­at în orășelul Treviso. Aceeași companie mai operează câteva zboruri pe săptămână cu ple­care din Cluj, Iași și Timișoara.

DORDOGNE, Franţa

În regiunea Dordogne, situată în centrul Franţei, oamenii cunosc arta de a trăi. Regiunea are păduri şi câmpii verzi, dar şi o gastronomie fantastică. Are castele şi aşezări medievale, cu restaurante bune şi pieţe care la sfârşitul săptămânii sunt pline de trufe, nuci şi vinuri alese. Francezii îi spun Périgord şi, de mai mulţi ani, numeroşi străini, mai ales britanici, îşi petrec vacanţele acolo.

Dordogne este celebră pentru fascinantele picturi rupestre care decorează peşterile din Valea Vézere. Bijuteria zonei este Peştera Lascaux, aflată la 2 kilometri sud-est de Montignac, cunoscută drept Capela Sixtină preistorică franceză: pe pereţii săi sunt reprezentate peste 600 de figuri de animale în tonuri de roşu, negru, galben şi maro. Pentru a completa vizita, complexul Le Thot-Espace Cro-Magnon invită la descoperirea animalelor preistorice şi, în curând, a proiectului internaţional Lascaux 4, a cărui inaugurare este prevăzută pentru sfârşitul anului 2016.

Cum ajungi: Franța și România sunt conectate destul de slab pe cale aeriană, prin zboruri direc­­te, majoritatea companiilor aeriene – Air France, Tarom, BlueAir și Wizzair – operând zbo­­ruri către Paris în principal. Doar BlueAir mai acoperă alte destinații franceze, precum Lyon și Nisa, însă acestea sunt situate în sud-estul țării. Pen­tru a ajunge la Dordogne cea mai bună opțiune este să zburați cu escală spre Bordeaux și de aici să închiriați o mașină. Cele mai bune tarife către acest oraș le găsiți cu Aegean Airlines via Ate­na sau cu Turkish Airlines via Istanbul – tarife de la 220 euro dus-întors. Uneori, KLM, compania națională olandeză, are oferte de la 199 euro, dus-întors, însă trebuie să „le vânați“ pentru a putea beneficia de acest tarif special. Aegean și KLM nu includ bagajul de cală, pentru asta trebuind să mai scoateți din buzunar între 20 și 27 euro/sens/bagaj.

LVOV, Ucraina

Oraşul Lvov, situat în vestul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Polonia, înregistrează un turism prosper. Acest oraş primitor cu aer centro-european are progra­mate în 2016 peste o sută de evenimente culturale, dintre care unele sunt dedicate cafelei, independenţei ucrainene, jazz-ului. Lvov este centrul cultural al Ucrainei, iar Piaţa Rynok, centrul oraşului. În mijloc se înalţă Primăria, iar aroma de cafea proaspăt măcinată, provenită de la legendarele cafenele din Lvov, inundă piaţa. Turistul trebuie doar să se aşeze, să ceară o cafea şi să se îmbibe cu atmosfera.

Lvov a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, de unde şi interesantul său amestec cultural şi strălucitoarea moştenire arhitectonică, pornind de stilul gotic al unora dintre bisericile sale şi până la fantasticul baroc al palatelor sau aerul renascentist al unor case impunătoare. Lvov este comparat de obicei cu Praga şi Cracovia şi merită cu prisosinţă să fie vizitat.

Cum ajungi: Cel mai ușor este să mergeți cu mașina, deși distanța de aproape 800 km de la București nu este neapărat una foarte mică. Dacă asta nu este însă o problemă, vă recomand să faceți chiar un mic „circuit“ al zonei și să extindeți călătoria până în Polonia, vizi­tând și Cracovia (încă 300km față de orașul ucrainean).  

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă