12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBenjamin Netanyahu se teme de o a treia intifada palestiniană

Benjamin Netanyahu se teme de o a treia intifada palestiniană

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se teme de izbucnirea “unei a treia intifada” (insurecţie) palestinienă, în această vară, înainte ca palestinienii să obţină recunoaşterea unui stat palestinian la ONU, în septembrie, au declarat oficiali israelieni, citaţi de site-ul Ynetnews.com, potrivit Mediafax.

“Netanyahu se teme că nu va putea opri (ceea ce se va întâmpla în) septembrie”, a declarat un oficial de rang înalt. “Premierul depune eforturi pentru a convinge statele europene că, dacă vor apărea revolte după declararea unui stat (palestinian), responsabilitatea nu va aparţine Israelului”, a continuat acesta.

Militari israelieni au prezentat liderilor ţării, recent, o serie de scenarii posibile în acest sens, în vară. Oficialii afirmă că între forţele de securitate, arabi şi palestinieni ar putea avea loc confruntări violente. Potrivit unuia dintre aceste scenarii, câteva mii sau chiar zeci de mii de palestinieni ar putea organiza un marş care să se transforme în revoltă şi “conflicte serioase cu armata”, a declarat oficialul citat.

“Există teama că israelienii arabi se vor alătura revoltelor, conducând la instabilitate internă şi externă, în această perioadă sensibilă”, a mai subliniat sursa citată.

Totodată, Israelul se teme că recunoaşterea unui stat palestinian va provoca plecarea a 250.000 de evrei din cartiere situate în zona Ierusalimului – oraş aflat în afara frontierelor israeliene înainte de războiul din 1967 -, ca Gilo, Ramot şi Har Homa. Aceşti evrei vor pierde legitimitatea de a locui acolo. “Este o problemă foarte serioasă şi nu este clar cum o vom rezolva”, a spus oficialul, adăugând că flotila către Fâşia Gaza este, de asemenea, o problemă sensibilă, care “trebuie tratată în mod corespunzător”.

Între timp, Netanyahu plănuieşte un turneu în Europa de Est, care include Polonia, România şi Ungaria, în încercarea de a-i convinge pe liderii acestei ţări să se opună recunoaşterii unui stat palestinian la ONU. Site-ul precizează că nu sunt disponibile detalii despre aceste vizite, dar afirmă că, potrivit unor surse, premierul israelian urmăreşte să convingă 20 de ţări în acest sens.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă