16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecial"Batrana Doamna" nu mai vrea sa traiasca din amintiri

“Batrana Doamna” nu mai vrea sa traiasca din amintiri

UTA a reusit o prima parte buna de campionat, invingand la Arad echipe cu pretentii, gen Rapid sau CFR Cluj. In pauza de iarna insa aradenii l-au pierdut pe mijlocasul Mara, golgheterul echipei (6 goluri) preferand sa plece pe un salariu mai mare la Unirea Urziceni. Formatia pregatita de Lacatus nu s-a mai regasit, a traversat o perioada de 10 meciuri fara victorie, dar s-a trezit la timp, succesul la limita obtinut acasa in fata contracandidatei Ceahlaul Piatra Neamt risipind in cele din urma emotiile retrogradarii.

In vara anului trecut, UTA retrogradase in Liga a III-a a fotbalului romanesc. Noii actionari, Nicolae Bara si Sandu Ion, au pus la bataie 800.000 de euro si au cumparat locul in prima divizie de la proaspat promovata Liberty Salonta. Pentru a reusi mentinerea in Liga I, conducerea l-a adus pe banca tehnica pe fostul international stelist Marius Lacatus, dar si o serie de jucatori experimentati, precum Bogdan Mara, Bogdan Apostu sau Daniel Chirita.
Antrenorul Marius Lacatus se pregateste pentru al doilea campionat pe banca "Batranei Doamne" si spune ca sezonul care urmeaza va fi la fel de greu ca si precedentul.

» Multumit de parcursul echipei in editia trecuta a Ligii I?
Fata de cum am inceput campionatul, obligati sa facem o echipa competitiva intr-un termen scurt, cred ca am iesit cu bine la liman. Se putea si mai bine, insa am reusit salvarea de la retrogradare, ceea ce este cel mai important.

» A fost unul dintre sezoanele dificile din cariera dumneavoastra de antrenor?
Toate sezoanele sunt grele indiferent de formatia la care activezi. stiam unde am venit, stiam ce ma asteapta. Sunt constient de stresul foarte mare pe care il presupune meseria de antrenor.

» In ce masura ati reusit sa le imprimati jucatorilor caracterul dumneavoastra de luptator?
Ca antrenor te confrunti cu o diversitate de jucatori. Fiecare are personalitatea lui, atitudinea lui fata de fotbal si fata de viata. Intotdeauna le cer jucatorilor mei mai multa agresivitate pe teren, in sensul bun al cuvantului si sunt primul care s-ar bucura atunci cand ar vedea mai multa determinare in jocul lor.

» Ajuta fotbalistii straini la cresterea nivelului fotbalului romanesc?
In functie de valoarea pe care o au te pot ajuta. Se mai intampla sa te si inseli atunci cand aduci jucatori de afara. Noi am patit-o cu cei cativa fotbalisti sarbi adusi sezonul trecut si recunosc ca ne-am inselat. Cateodata nu este de ajuns sa ii vezi pe casete sau cateva zile la pregatire.

» Ce trebuie sa va demonstreze un jucator strain pentru a-l pastra in lot?
Eu nu fac deosebirea intre un fotbalist strain si unul roman, dar totusi un jucator venit de afara trebuie sa faca diferenta pe postul lui. In plus, pentru mine conteaza mult si modul in care se intelege cu colegii, felul in care stie sa se faca placut de catre ceilalti componenti ai lotului.

» Blocheaza jucatorii straini promovarea tinerilor fotbalisti romani?
Este clar ca daca ai avea juniori de perspectiva in cadrul clubului ai putea sa-i incerci, insa la noi nu a fost cazul sezonul trecut. Incercam in cantonamentul de la Baile Felix sa le dam mai multe sanse sa se afirme. Uneori sunt preferati strainii deoarece sumele vehiculate pentru jucatorii romani sunt umflate. Nu exista un echilibru intre calitatea reala a jucatorului si cea pretinsa.

» Ce asteptati de la echipa in campionatul viitor?
Obiectivul nostru este o clasare in prima jumatate a clasamentului. Daca vom putea sa ne batem si pentru un loc european, sigur nu ne vom da la o parte.

» Va fi campionatul urmator cel mai disputat de dupa revolutie?
Ramane sa vedem daca va cel mai tare de dupa revolutie. Multe echipe s-au intarit, insa totul se decide in timp, nu putem sa dam de pe acum verdicte.

» Are UTA in acest moment un jucator care ar putea intra in vederile selectionerului nationalei, Victor Piturca?
Eu nu sunt selectionerul Romaniei sa ma pot exprima asupra acestui lucru, insa nu cred ca deocamdata avem la UTA vreun jucator care sa faca fata nivelului cerut de participarea la meciurile nationalei pentru calificarea la turneul final european.

» Sunteti multumit de achizitiile verii?
In general, sunt multumit. Baltoi este un atacant de care aveam nevoie, pe Miu il cunosc bine, iar el stie ce vreau de la el. In linii mari eu mi-am facut lotul si imi este greu sa mai accept jucatori odata ce am pornit pregatirile. Cu toate acestea, cred ca vom mai aduce cel putin un mijlocas stanga.

» Il mai asteptati pe Elton?
Nu ma mai intereseaza Elton. L-am vrut, dar daca el nu vrea sa joace la noi, e treaba lui.

» Cum vedeti participarea Stelei in Liga Campionilor?
In momentul de fata nu vorbesc decat despre UTA. Nu ma intereseaza nici Steaua, nici alt club…

PROBLEME
Chihaia s-a razgandit
Dupa ce initial ajunsese la un acord cu oficialii aradeni, atacantul Octavian Chihaia (foto) nu a mai fost multumit de conditiile financiare ale contractului sau si a renuntat sa mai joace pentru "textilisti". Chihaia apartine clubului CFR Cluj si a jucat in returul editiei trecute de campionat la FC National. Un alt transfer cu probleme este cel al lui Constantin Bumbac de la CFR Timisoara, care a recunoscut doar intr-un tarziu ca, inainte de a veni la UTA, avea o intelegere semnata cu Dinamo.

REPATRIERI
Miu – da, Pancu – ba
Repatrierea lui Iulian Miu (foto) nu a fost una fara griji. Fost fundas al Stelei si coleg la clubul din Ghencea cu antrenorul Marius Lacatus, Miu nu a mai jucat fotbal de luni bune, el tratandu-si o accidentare serioasa care a necesitat o operatie in luna februarie si o recuperare la Bologna.
Clubul aradean a fost implicat si in centrul zvonurilor care anuntau negocieri intre presedintele Nicolae Bara si ex-rapidistul Daniel Pancu, insa conducatorul gruparii de pe Mures a dezmintit tratativele.

LICITATIE
Dificultati cu primaria din Arad
Conducerea clubului de pe Mures este nemultumita de relatia pe care o are cu autoritatile locale, in special cu primaria orasului Arad. Oficialii cer institutiei sa organizeze o licitatie pentru inchirierea stadionului si a spatiilor aferente acestuia, asteptandu-se la un cuantum ridicat al chiriei. "Mi-as dori sa apara o situatie in care sa ajungem in Cupa UEFA si sa jucam la Timisoara", spunea principalul finantator al utistilor, Nicolae Bara (foto), cu trimitere clara la refuzul autoritatilor locale de a demara proiectul construirii unui stadion nou.

Pit si Ianu
UTA se lauda acum pentru ca i-a lansat in "lumea buna" pe Adrian Pit (foto) si Ciprian Ianu, doua nume aproape necunoscute in fotbalul romanesc pana in aceasta vara. Cei doi au promovat cu UTA pe prima scena in 2003 apoi, la nici 20 de ani, au plecat impreuna la Bellizona, in Elvetia. In aceasta vara, Pit a reusit "bomba" de a fi achizitionat de AS Roma, club la care se va prezenta la sfarsitul lunii, iar Ianu a semnat cu elvetienii de la Aarau, formatie de prima liga, cu care va incepe pregatirile de azi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă