12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBătălia pentru Montreal: Pascal, învingător. Bute, tras pe linie moartă ?

Bătălia pentru Montreal: Pascal, învingător. Bute, tras pe linie moartă ?

Lucian Bute, a pierdut de o manieră categorică meciul cu Jean Pascal, disputat la Montreal, sâmbătă (duminică, 5:23 ora României). Meciul cu haitianul este cea de a doua înfrângere suferită de român şi ar putea avea un impact puternic asupra parcursului pe care îl va lua cariera lui Bute de acum înainte.

Aşa cum şi-a obişnuit fanii, Bute i-a asigurat pe toţi de victoria sa înaintea partidei, aşa cum a făcut-o şi înaintea meciului cu Froch, însă situaţia din ring nu s-a potrivit cu deznodământul pe care fanii şi-l creaseră deja în mintea lor. Acest deznodământ, bazat pe o carieră fructuoasă, cu 30 de victorii (24 prin KO) şi doar o înfrângere, care deja îi fusese iertată lui Bute, nu putea duce decât la o revenire spectaculoasă, mult aşteptă, a românului. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat, Bute a pierdut meciul, iar cariera sa pare să se apropie mai mult ca niciodată de punctul în care va fi trasă pe linie moartă. Însă este acest lucru atât de grav?

Citeşte şi: Lucian Bute şi-a pierdut centura. Jean Pascal l-a învins la puncte

Despre meciul cu Pascal şi deciziile arbitrilor nu poate fi vorba decât despre o victorie categorică a haitianului, neexitând nicio o urmă de îndoială asupra rezultatului partidei. Bute a pierdut la puncte, în 12 runde, toţi cei trei arbitri dându-l câştigător pe Pascal, scor final: 116-112, 117-110 şi 117-111. Pascal s-a impus, nu atât prin forma fizică, deşi e cu doi ani mai tânăr, cât mai ales prin impresionarea arbitrilor. Da, Pascal ştie cum să facă impresie, să-şi conserve energia şi să o dea afară atunci când e sigur că loviturile sale îi vor aduce puncte la scorul final. Pe de altă parte singurul lucru pozitiv pentru Bute este că nu a pierdut prin KO, ceea ce ar fi însemnat un categoric sfârşit de carieră, încheiată în mod ruşinos. Bute a luptat onorabil timp de 12 reprize, însă nu a riscat nicio secundă, ceea ce ar fi trebuit să facă dacă voia să se impună în faţa unui pugilist de nivelul lui Pascal. Astfel românul şi-a asigurat mai de grabă un rezultat decent, care îi oferă opţiuni, cum ar fi: să se retragă cu fruntea sus, să ceară revanşa în faţa lui Pascal sau, ceea ce ar fi cel mai rău, să devină un instrument de marketing.

Puternicul Interbox, compania de care aparţine Bute, a câştigat mulţi bani de pe urma românului, acesta fiind de altfel cam singura mare lovitură a lor din ultima perioadă. Este lesne de înţeles că Bute nu s-ar putea retrage de capul lui, fără să ajungă la o înţelegere şi cu antrenorul sau oamenii din spatele lui de la Interbox. Clubul canadian i-ar putea propune să continuie să boxeze, dar să coboare ştacheta o perioadă pentru a câştiga meciuri, până când, după vreo doi ani de zile ar urma să fie tras pe linie moartă. Asta i-ar mai asigura şi lui bute câteva milioane de dolari în plus, dar şi o prelungire artificială a carierei. Ceea ce va alege românul vom vedea în perioada următoare.

Imediat după meci, Bute a declarat că nu are de gând să se retragă deocamdată şi că vrea mai întâi să-şi revină după noua sa înfrângere. Bute a mai spus că pe parcursul meciului nu a simţit niciunfel de durere, având în vedere că anul trecut a suferit o operaţie la mână. Totuşi Bute a recunoscut că, la nivel mental, încă mai există frica de a se accidenta. Abia atunci când românul va trece şi peste acest blocaj probabil vom mai putea vedea unul sau două meciuri mari, marca Bute, cel mai probabil înainte de retragere.

Citeşte şi: De ce l-a sunat Traian Băsescu pe Lucian Bute

Deocamdată, după partida cu Pascal, Bute are nevoie de recuperare şi în cazul în care nu va reveni asupra deciziei de a continua să-şi fixeze un viitor adversar, unul tot pe măsura sa. Decât o victorie împotriva unui adversar mai slab este de preferat o remiză sau chiar o înfrângere în 12 rude în faţa unui Pascal sau, de ce nu chiar Froch (în 2012 Bute ne asigura că-şi va lua revanşa în faţa britanicului).

„Unora le place să citească istorie, altora le place să o scrie. Eu fac parte din a doua categorie”, asta spunea Jean Pascal înainte de meci. Totuşi pentru cariera lui Bute istoria a fost deja scrisă, în meciul cu Froch, când a suferit prima înfrângere din carieră, mai ales că a fost şi prin KO. Atunci a început declinul.

Aşteaptă lumea, din partea lui Bute, revanşa în faţa lui Pascal şi a lui Froch? Zecile de mii de fani pe care românul îi are în Canada probabil ar răspunde că da. Dar dacă acest lucru ar însemna noi înfrângeri atunci de preferat ar fi o retragere cât mai curând. La urma urmei este vorba despre riscuri, iar dacă Bute nu şi le va asuma cariera sa se va îndrepta către un con de umbră, fără scăpare.

Informaţii meci: 

Lucian Bute, 33 ani, fost deţinător al centurii IBF: 32 meciuri (30 victorii – 24 KO, 2 înfrângeri – 1 KO)

 

Jean Pascal, 31 ani, fost deţinător al centurii WBC: 28 meciuri (25 victorii – 16 KO, 2 înfrângeri, 1 egal)

 

Centre Bell, Montreal, arena pe care s-a disputat meciul Bute-Pascal, a fost plină, meciul dintre cei doi fiind cel mai important din ultimii 35 de ani, în Canada.

 

Câte două milioane de dolari au luat cei doi pugilişti pentru „meciul secolului”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă