38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Nepredarea guvernării în mâinile partidelor rusofone, miza majoră a Republicii Moldova

Băsescu: Nepredarea guvernării în mâinile partidelor rusofone, miza majoră a Republicii Moldova

Preşedintele partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că primul pas pe care trebuie să îl facă preşedintele Nicolae Timofti este rezolvarea situaţiei din Republica Moldova prin formarea rapidă a unui nou guvern. El a subliniat că miza majoră este nepredarea guvernării în mâinile partidelor rusofone, informează Mediafax. 

„Situaţia în Republica Moldova trebuie rezolvată foarte rapid, este primul pas care trebuie făcut de către preşedintele Timofti. Coaliţia pro-europeană trebuie să îşi formeze din nou Guvern”, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Citește și: Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți. Ce a declarat fostul șef de stat

Traian Băsescu a subliniat că „miza majoră” în rezolvarea situaţiei dificile din Republica Moldova este „nepredarea guvernării către partidele rusofone”.

Preşedintele MP le-a declarat jurnaliştilor că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la sediul MP şi-a menţinut poziţia cu privire la situaţia de la Chişinău, afirmând că pentru Republica Moldova există doar trei scenarii.

Potrivit lui Traian Băsescu acestea ar fi fie „un semnal puternic din partea UE că Moldova că ar putea deveni cândva membră UE” , semnal care nu a venit încă în ciuda eforturilor diplomatice ale statului român, unirea Republicii Moldova cu România sau, în absenţa primelor două, rusificarea Republici Moldova.

Citește și: Băsescu: Procurorul general face un joc politic

„Cea a treia soluţie în cazul în care Republica Moldova nu primeşte nici prima şi nici a doua variantă este să ne dea Putin soluţia, adică rusificarea Republici Moldova şi crearea unor riscuri majore de securitate prin învecinarea directă cu un stat prorus la frontiera de est a României, după ce la frontiera de nord avem probleme de securitate europene”, a mai spus Băsescu.

Fostul şef de stat consideră că atât Europa, cât şi România trebuie să se ferească de varianta a treia,” în care Putin devine stăpân la Chişinău, direct sau indirect”.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat, vineri, la Bucureşti, că din punct de vedere economic situaţia din Republica Moldova este precară şi că oligarhii deţin mai mulţi bani decât sprijinul financiar oferit de România.

„Din punct de vedere economic, Moldova se află într-o situaţie precară. Are de suferit de pe urma acestei fragilităţi la nivel politic. Din aceste motive, este o provocare pentru noi încercarea de a stabiliza Moldova şi este, mai ales în România, un interes deosebit”, a spus Gunther Krichbaum, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Krichbaum a mai spus că, duminică, David McAllister, ales de curând vicepreşedinte al PPE, se va deplasa la Chişinău, însoţit şi de alte persoane.

„În ceea ce priveşte Moldova şi situaţia concretă de acolo, ne dorim într-adevăr o apropiere de Moldova prin Parteneriatul Estic, dar calea va fi lungă şi asta pentru că ţara este în continuare în mâna oligarhilor. Precum Ucraina, Moldova mai are problema celor două conflicte îngheţate, în Transnistria şi Găgăuzia. După ultima criză guvernamentală din Moldova, când s-a format un guvern de coaliţie, evoluţia a dus la o stare de luciditate în Germania”, a spus oficialul german.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă