22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBaronii PSD din Transilvania, urmăriţi penal

Baronii PSD din Transilvania, urmăriţi penal

Deputatul de Bihor, Sonia Drăghici, şi preşe­din­tele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, vor fi cercetaţi pentru conflict de interese.

La câteva zile de la eliberarea din arest a fostului preşedinte PSD, Adrian Năstase, doi membri ai acestui partid ar putea ajunge, la rândul lor, după gratii. Actualul deputat de Bihor, Sonia Drăghici, ajuns în Parlamentul României după ce a candidat pe listele PSD la alegerile de anul trecut şi liderul filialei judeţene a PSD Sibiu, Ioan Cindrea, fost parlamentar, acum preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, sunt urmăriţi penal pentru conflict de interese.

Cei doi sunt învinuiţi, de către procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de faptul că şi-au angajat fiul, respectiv soţia, la birourile lor parlamentare. „Astfel, Sonia Maria-Drăghici, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia fiul său a fost angajat în perioada 2 martie 2009-15 septembrie 2009 şi ulterior, începând cu data de 21 septembrie 2009 şi până la sfârşitul mandatului, în cadrul biroului său de parlamentar. În acelaşi timp, Ioan Cindrea, în perioada 5 octombrie 2009 – 1 februarie 2011, în calitate de deputat, a propus şi a avizat angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soţiei sale”, potrivit procurorilor care se ocupă de acest caz. Cele două dosare au fost deschise la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în 2010, cel al lui Ioan Cindrea, respectiv în septembrie 2011, cazul Soniei Drăghici.

Bătălii câştigate iniţial

Interesant este că, ambii învinuiţi, au câştigat, iniţial, o primă bătălie împotriva ANI, însă noul procuror general al României, Daniel Morar, a dispus în acest an infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, conform purtătorului de cuvânt al CJ Sibiu, Ioana Căpăţână. De altfel, Cindrea a ales să vorbească doar prin intermediul angajatului instituţiei sibiene, care a spus că, „din respect pentru justiţie”, acesta nu va face declaraţii până la finalizarea dosarului.

Potrivit verificărilor făcute de ANI în cazul actualului şef al PSD Sibiu, beneficiul patrimonial obţinut de către soţia acestuia, Amalia Cindrea, în perioada în care lucra pentru soţul său, a fost de aproximativ 8.100 de euro. Ioan Cindrea a contestat respectivul act administrativ la Curtea de Apel Alba Iulia, iar instituţia i-a dat câştig de cauză în urmă cu un an.

Soţia fostului deputat, Amalia Cindrea, a fost numită la începutul lui 2013 şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Sibiu, după ce, în prealabil, a ocupat şi funcţia de subprefect al Sibiului. Celălalt nume care a intrat în atenţia procurorilor, Sonia Drăghici, a obţinut un nou mandat de deputat după alegerile din luna decembrie. Actualul parlamentar de Bihor a câştigat, la rândul ei, o primă bătălie împotriva ANI, după ce procurorii Parchetului General au dispus, în octombrie anul trecut, neînceperea urmării penale. Potrivit ANI, Drăghici l-a angajat pe fiul său, Doru Vladimir, în cadrul biroului ei parlamentar, deţinut în Circumscripţia electorală 5 Bihor.

Drăghici nu ar mai fi candidat

În luna octombrie a anului trecut, fostul şi actualul deputat de Bihor, Sonia Drăghici, a obţinut neînceperea urmăririi penale în dosarul în care este acuzată, din nou, acum. Parlamentarul a declarat imediat după respectiva decizie că, dacă nu ar fi obţinut câştig de cauză în acel proces, nu ar mai fi candidat pentru un nou post de deputat. „Eu nu ­candidam dacă eram cu o ­tinichea de coadă, dacă aveam un proces penal sau eram în ­conflict de interese”, a spus, atunci, Drăghici.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă