12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBani de la stat pentru sisteme noi de încălzire

Bani de la stat pentru sisteme noi de încălzire

„Forma actuală a programului Casa Verde este mult mai simplă”

Fiecare proprietar de locuinţă poate beneficia de subvenţie de la stat pentru a-şi instala un sistem ecologic de încălzire a locuinţei. Ajutorul este cuprins între 3.000 – 8.000 lei, în funcţie de sursa de energie folosită: peleţi, rumeguş, panourilor solare sau centrale pe bază de pompe de căldură, conform afirmaţiilor domnului ministru Lazlo Borbely, al Ministerului Mediului şi Pădurilor.

 

Domnule ministru, sunt din ce în ce mai mari facturile la gaze naturale, cărbune sau motorină. Şi nu se anunţă nici perspective bune, aceste surse energetice fiind considerate epuizabile. Ce pericol există şi ce putem face?

-Există acest pericol. În România, în ultimii 20 ani nu am reuşit să explicăm cetăţenilor cât de important este să utilizeze alte surse de energie. Dacă mergem în Austria, la schi, vedem că nu există gaze naturale, că practic toată lumea se încălzeşte cu rumeguş, pelete sau cu lemne.

Statul are obligaţia să sprijine folosirea acestor surse regenerabile, care există şi care pot fi de durată. De aceea, pornim acest program Casa Verde, care a fost pe gata la sfârşitul lui 2008, în 2009 a fost stopat şi acum am reluat procedura. Sper că va fi un program de succes, în această recesiune economică, pentru că ajută cetăţeanul să se încălzească mai ieftin, nemaivorbiind de faptul că folosirea acestor surse este ecologică şi reduce emisiile de carbon.

 

Ce aduce nou forma actuală a programului Casa verde, cât se alocă de la stat şi care este procedura de obţinere a subvenţiei?

-Procedura e mult mai simplă. Cetăţeanul nu are altceva de făcut decât să meargă la sediul judeţean al Asociaţiei de Protecţia Mediului, cu copii după cartea de identitate, după actul de proprietate al casei şi să demonstreze că nu are datorii la stat. Acest dosar va fi trimis la Fondul de Mediu, cu un număr de cont unde virăm banii. Între timp, cetăţeanul alege firma pe care şi-o doreşte, face investiţia – care poate fi o centrală pe pelete, rumeguş, pe panouri solare sau cu pompe de căldură – şi primeşte subvenţia după terminarea investiţiei, prin agenţia judeţeană de Mediu, cînd predă copii după factură, nota de recepţie şi certificatul de garanţie, oferite de constructor.

Apoi noi virăm banii, care sunt sumă fixă, în valoare de 3.000 lei pentru centrale pe peleţi şi rumeguş; de 6.000 lei pentru sisteme cu panouri solare şi de 8.000 lei pentru centrale pe bază de pompe de căldură. Vom face şi controale ca să vedem dacă s-au făcut aceste investiţii. Dar credem că nu vor exista probleme, ceteţenii vor fi interesaţi să beneficieze de ele. Ei pot să cumpere sisteme şi mai sofisticate, dar această sumă fixă rămâne ca subvenţie, pentru fiecare tip enumerat anterior.

 

Se finanţează doar proiecte mici, pentru case individuale sau şi proiecte mari, cartiere sau localităţi mici, pentru încurajarea folosirii energiilor renegerabile?

 – Avem alte două programe, unul pentru fabrici, centrale mari la care avem acum primul anunţ pentru o sesiune de depunere de proiecte bazate pe energie regenerabilă, până pe 15 iulie, iar altul pentru autorităţile locale, de fapt pentru unităţile lor subordonate – spitale, asociaţii de proprietari, şcoli – la care suntem la o doua sesiune de depunere de proiecte. La primul program, pentru companii subvenţia este de maximum 50%, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro (aici este vorba de sume mari, pentru că sunt proiecte mari), iar în ceea ce priveşte programul cu autorităţile locale subvenţia este de 80%.

 

Dumneavoastră, personal, vă gândiţi să vă instalaţi acasă un sistem de încălzire de tip nou, ecologic? De care?

Da! Am luat în calcul acest proiect, dar nu o să mă înscriu în program, ca să nu fie o interpretare. Voi alege o centrală pe panouri solare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă