12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBani de la Guvern, dirijaţi cu dedicaţie de secretarul de stat

Bani de la Guvern, dirijaţi cu dedicaţie de secretarul de stat

Fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, pe care l-a exercitat în vederea dirijării unor fonduri publice destinate unor investiţii din judeţul Bistriţa-Năsăud către firme unde acesta avea interese. Potrivit unor surse judiciare, Andreica s-a prezentat ieri la DNA unde i-au şi fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Episodul vine după ce, săptămâna trecută, procurorii DNA au făcut percheziţii la Consiliul Judeţean Bistriţa, dar şi la mai multe firme din judeţ, inclusiv la cea cu care are legături fostul secretar de stat. În urma acestor descinderi au fost ridicate mai multe contracte de atribuire a unor fonduri publice către societăţi din Bistriţa, Cluj şi Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare, probele deţinute de procurorii anticorupţie arată că Ioan Andreica ar fi făcut intervenţii pentru direcţionarea unor sume nu numai de la ministerul unde activa, ci şi din alte surse.

„Practic, vorbim despre intervenţii clasice în administraţia publică locală şi centrală românească, în sensul că el, ca secretar de stat, le promitea mai multor primari din zonă că vor câştiga proiectele depuse şi vor obţine fondurile dacă banii erau dirijaţi ulterior către societăţi în care Andreica avea interes, fie direct, fie prin alţi apropiaţi”, au explicat sursele judiciare ale RL.

În acelaşi dosar procurorii anticorupţie anchetează şi mai mulţi oameni de afaceri din Ardeal, patroni ai firmelor care au câştigat contractele cu bani publici. Toţi sunt suspectaţi că i-ar fi fost complici fostului oficial guvernamental. Respectivii oameni de afaceri au fost audiaţi tot ieri de anchetatori, dar unii au refuzat însă să facă declaraţii la DNA.

Fonduri guvernamentale, spun procurorii, ar fi fost direcţionate de Andreica spre anumite primării, cu condiţia ca banii să ajungă la anumite firme.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă