16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural

Premiile USR Timisoara pe 2005

In sala “Orizont” a USR Timi-soara s-au acordat, la sfarsitul saptamanii trecute, mult ravnitele premii ale filialei banatene pentru cartile cele mai valoroase aparute in 2005. Prestigosul trofeu “Opera Omnia” i-a revenit scriitorului Petre Stoica, care traieste de ani buni in orasul Jimbolia, adevarat focar de cultura in peisajul geografiei literare, dupa cum preciza profesorul si criticul Cornel Ungureanu.
Alte importante premii au mai primit scriitorii Serban Foarta pentru trei carti aparute, Alexandru Ruja Ð coordonatorul Dictionarului Scriitorilor Banateni, Paul Eugen Banciu pentru romanul “Luna neagra”, Gratiela Benga pentru cartea “Mircea Eliade. Caderea in istorie” si Radu Pavel Gheo pentru volumul de inspiratie americana “Dex-ul si sexul”.
Profesorul universitar Ivan Evseev a castigat premiul rezervat literaturii nationalitatilor pentru cartea “Gandurile si tristetile unui rus lipovean”. In final, au fost acordate premiile concursului de proza scurta “Florin Banescu”, tinerilor Flavia Darva, Diana Iliescu, Lavinia Banulescu si Elvis Dobrescu.

Vernisaje in Banat

La Galeria de la Palatul Administrativ al judetului Timis a fost deschisa o noua expozitie de pictura a plasticianului Dacian Andoni, prezentata elogios de presedintele Filialei UAP, Ioan Szekernyes, si de di-rectorul Muzeului de Arta din orasul de pe Bega, Marcel Tolcea.
La randul sau, artista plastica Natalita Boeti Radu, proaspata membra a Uniunii Artistilor Plastici, expune lucrari de tapiserie la Sectia de Arta a Bibliotecii Judetene, ce are ca generic “Ipostazele cucului”.
O inedita expozitie de sculptura a fost vernisata in ultima zi a Festivalului de Jazz de la Garina (Caras-Severin), realizata de discipolii maestrului Peter Jecza din Timisoara.

Prolog la Festivalul Dramaturgiei Romanesti

Conducerea Teatrului National din Timisoara se dovedeste tot mai preocupata de desfasurarea Festivalului Dramaturgiei Romanesti, aflat la cea de-a XII-a editie.
Organizat sub egida Ministerului Culturii, a UNITER si ACIT, manifestarea va reflecta o dimensiune culturala cu iz francofon, dat fiind ca tara noastra gazduieste, anul acesta, o manifestare speciala dedicata francofoniei.
In urma selectiei finale a repertoriului propus pentru acest festival, din perioada 16-24 septembrie, s-a stabilit ca manifestarea sa se desfasoare nu doar la sediul Nationalului timisorean, ci si-n alte spatii: Curtea franciscana, Sinangoga din Cetate si chiar pe o scena mobila ce va fi montata in Piata Victoriei. La eveniment vor participa trupe teatrale de prima marime din tara, care vor prezenta piese dintre cele mai diverse, scrise in tara noastra, dar si in SUA, Israel sau Peru.
Promovarea acestui festival, dintre cele mai importante din tara, se desfasoara pe multiple planuri si a inceput mult mai devreme ca-n alti ani. Cu prilejul manifestarii vor aparea cinci volume de teatru cu texte din tari francofone si va fi lansat programul “Balcanii” al Atelierului European de Traduceri.

Simpozion international de jazz la Jupanesti

Noua Facultate de Muzica “Richard Oschanitzky” din cadrul Universitatii “Tibiscus” Timisoara a or-ganizat, saptamana trecuta, cea de a doua editie a Simpozionului International de Jazz Ð “Jupanesti 2006”. Manifestarea s-a incheiat dupa vii dezbateri de specialitate, cu un con-cert de zile mari in Sala “Ion Vidu” din orasul de pe Bega, realizat de adevarati maestri ai jazz-ului din SUA: Tom Smith, Tom Wolfe, Brian Torff, Florence Melnotte, Rick Condid, Karen Gallinger, Eldad Tarmu si Paul de Costro (Argentina).
Cei prezenti la simpozion si-au exprimat convingerea ca noua fa-cultate de muzica din Timisoara va putea deveni de mare rasunet international.

Sarbatoare muzicala la Jimbolia

La Jimbolia se va desfasura, in pe-rioada 21-22 iulie, cea de a treia editie a sarbatorii “Jimbo-Blues”, organizata cu sprijinul Primariei locale. Dupa cum ne-a asigurat directorul artistic al manifestarii, Kamocsa Bela, participantii vor putea asculta muzica de cea mai buna calitate cu formatiile “Quo Vadis”, “Bega Blues Band”, “Chorpus Quartet” din Ungaria, “The Gamblers” din Serbia, cu duo-ul Romanescu-Balogh si solistii Mirela Iacob, Kamo, Lica Dolga, Mircea Bunea sau Victor Miclaus etc.
Va fi, de asemenea, prezentat noul album “Vechituri noi” al “Bega Blues Band”, lansat, la sfarsitul saptamanii, la Festivalul International de Jazz de la Garina.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian, la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al turneului de la Roma

Jaqueline Cristian este la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al Mastersului de la Roma, după ce a învins-o în prima rundă...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...
Ultima oră
Pe aceeași temă