BACALAUREAT 2016. ISTORIE. Absolvenții claselor a XII-a de la profilul uman susțin proba scrisă obligatorie din cadrul examenului de Bacalaureat la Istorie, în 6 iulie.
Astfel, conform modelului de subiect propus de Ministerul Educației, elevii trebuie să rezolve trei subiecte: primul constă în două texte istorice (în exemplu sunt N.Ciachir,”Marile Puteri și România” și I.Scurtu, ”Istoria românilor în timpul celor patru regi. Carol I”), pe baza cărora liceenii trebuie să răspundă la șapte întrebări (să identifice momente istorice, documente importante, măsuri luate de regele Carol). Cel de-al doilea subiect pornește tot de la un fragment dintr-o lucrare istorică (K. Hitchkins, ”România 1866-1947”), pe baza căreia elevii trebuie să răspundă la șase întrebări – legate de atribuțiile conducătorului conform Constituției din 1923, dar și de puterea judecătorească, precum și argumentarea, printr-un fapt istoric, afirmația conform căreia practicile politice totalitare sunt o caracteristică a vieții politice din România postbelică.
La cel de-al treilea subiect, elevii trebuie să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre autonomii locale și instituții centrale din
spațiul românesc în secolele al IX-lea – al XVI-lea, respectând mai multe cerințe.
Consultați SUBIECTUL și BAREMUL puse la dispoziție de Ministerul Educației, din documentele atașate.
Descărcați variantele în limbile germană, maghiară, slovacă, sârbă de aici: Istorie.
BACALAUREAT 2016. ISTORIE. 137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului de Bcaalaureat în sesiunea iunie-iulie. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă.
Citește și: Relatare: Cum au trăit liceenii bucureșteni prima zi a examenului de Bacalaureat
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
BACALAUREAT 2016 ISTORIE. În sălile de examen, candidații nu au voie cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu,precizează MEN.
Citește și:
BACALAUREAT 2016. Prima probă scrisă: LIMBA ROMÂNĂ. Vezi subiectele și baremul la UMAN și REAL
BACALAUREAT 2016. Proba scrisă la limba MATERNĂ. Modele de SUBIECTE
BACALAUREAT 2016. Proba scrisă la alegere. Modele de SUBIECTE pentru UMAN și REAL
BACALAUREAT 2016. CALENDAR SESIUNEA IUNIE-IULIE
13 – 15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
15 – 17 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice la limba maternă
21 – 24 iunie: Evaluarea competențelor digitatale
27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
4 iulie : Limba şi literatura română (proba E)a)
5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E)b)
6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E)c)
8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d).
12 iulie: Afișarea rezultatelor (până în ora 16,00) și depunerea contestațiilor (între orele 16,00 – 20,00)
13 – 15 iulie: Soluționarea contestațiilor
16 iulie: Afișarea rezultatelor finale