13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAzi sunt comemorate, la nivel mondial, victimele accidentelor rutiere

Azi sunt comemorate, la nivel mondial, victimele accidentelor rutiere

Azi sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie, în cadrul Zilei Mondiale dedicată acestui scop. Acţiunea a fost iniţiată de o asociaţie din Marea Britanie – RoadPeace – şi în 2005 ONU a stabilit ca data de 17 noiembrie a fiecărui an să fie dedicată unui trist adevăr – drumurile din întreaga lume produc victime. Statisticile sunt înfiorătoare – în fiecare zi, pe plan mondial, îşi pierd viaţa, în accidente rutiere, 3.400 de oameni. Asta este o statistică dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. La fel de înfiorătoare este şi o altă cifră, dacă e să privim ce se întâmplă pe planetă în fiecare an – 1,2 milioane de morţi în accidente rutiere.

 

Autorităţile din întreaga lume trebuie astfel să tragă un semnal de alarmă asupra acestui flagel, cu atât mai mult cu cât majoritatea celor care-şi pierd viaţa sunt tineri. Asta înseamnă ca şoferii să fie conştientizaţi de riscurile la care se expun dacă încalcă legea când sunt la volan. Tocmai de aceea în 2011 a fost declanşată acţiunea dedicată siguranţei rutiere – “Deceniul de acţiune pentru siguranţă rutieră”, la nivel mondial urmând să se desfăşoare acţiuni de conştientizare pe parcursul mai multor ani, până în 2020. Anul acesta, pe 17 noiembrie, la nivel mondial s-a lansat un slogan anume – “să avem drumuri care să fie sigure pentru toţi”.

 

România aduce, la rândul ei, statistici îngrozitoare, dacă e să ne referim la victimele şoselelor, numai în 2012 înregistrându-se 3.934 de accidente grave, de pe urma cărora au rezultat 778 de decese, după cum anunţă Asociaţia Naţională a Victimelor Accidentelor Rutiere.

 

 

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia guvernelor că trebuie să facă legi care să garanteze mai multă siguranţă pe şosele. Se estimează că până în anul 2030 accidenetle rutiere vor ocupa locul cinci în topul celor mai răspândite cauze de pe glob pentru decesul oamenilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă