15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAvocatul Poporului s-a întâlnit cu revoluţionarii protestatari

Avocatul Poporului s-a întâlnit cu revoluţionarii protestatari

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit, vineri, cu o o delegaţie a Blocului Naţional al Revoluţionarilor care i-a cerut punerea de îndată în aplicare a Legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri.

"Reprezentanţii revoluţionarilor solicită punerea de îndată în aplicare a Legii 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. În acest scop, ei au depus la sediul Avocatului Poporului o serie de documente, urmând să mai depună şi alte acte necesare. În discuţiile cu reprezentanţii Avocatului Poporului, delegaţia BNR s-a pronunţat pentru plata de îndată a indemnizaţiilor, iar, dacă aceasta nu este posibilă, să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă sau să fie promovat un proiect de lege, care să prevadă plata indemnizaţiilor către toţi revoluţionarii, începând cu 1 ianuarie 2015", se arată în comunicatul instituției.

Revoluţionarii au precizat că nu se opun demersurilor autorităţilor privind trierea deţinătorilor de certificatre de revoluţionar, însă au ţinut să sublinieze că, pe durata acestei operaţiuni, trebuie să continue plata indemnizaţiilor, iar cei care deţin ilegal documente care atestă calitatea de revoluţionar vor suporta rigorile legii.

Revoluţionarii protestatari au adăugat că, în cazul în care demersurile pe lângă autorităţile române nu vor avea succes, se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi celorlalte instanţe europene, se mai arată în comunicat.

Victor Ciorbea le-a transmis că va solicita puncte de vedere din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor şi i-a sfătuit să renunţe la greva foamei.

Aproximativ 30 de revoluţionari, dintre care doi în greva foamei, au protestat, luni, în apropierea sediului Guvernului, nemulţumiţi de neacordarea tuturor indemnizaţiilor prevăzute de Legea 341/2004 a recunoştinţei faţă de luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989.

Manifestanţii au agăţat de copacii din parc bannere mari inscripţionate cu revendicările lor: "Solicităm dialog cu Victor Ponta", "Cerem respectarea tuturor legilor", "Vrem să redăm speranţa tinerilor şi să ştergem lacrimile bătrânilor", "Greva foamei împotriva corupţiei generalizate ridicată la rang de politică de stat".

Preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dumitru Dincă, a declarat pentru MEDIAFAX că iniţial cinci persoane, printre care şi el, au intrat în greva foamei. El a precizat că, din cauza unor probleme de sănătate, a fost nevoit, împreună cu alţi doi colegi, să renunţe la această formă de protest, dar continuă să-şi susţină colegii.

Cele mai citite

Irina Begu, calificată în turul secund la Roma, după un meci întins pe două zile

Irina Begu s-a calificat în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce a învins-o joi pe spaniola de origine...

Ministrul italian al familiei a fost huiduită de persoane care susțin dreptul la avort

Ministrul italian al familiei, Eugenia Roccella, a fost huiduită joi de protestatari din cauza poziţiei sale critice privind dreptul la avort, motiv pentru care...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă