11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialAvioanele de luptă ale RUSIEI vor putea BRUIA sistemele ANTIRACHETĂ

Avioanele de luptă ale RUSIEI vor putea BRUIA sistemele ANTIRACHETĂ

Avioanele de luptă ale Rusiei vor fi dotate cu echipament electronic apt să bruieze sistemele antiaeriene, radarele și sistemele antirachetă, susține agenția rusă de propagandă Sputnik News.

Grupul KRET, cel mai important producător de electronică militară din Rusia, a predat vineri Ministerului Apărării primul lot de sisteme de război electronic Hibini. Acestea vor fi montate pe avioane Suhoi Su-34,și vor permite bruierea sistemelor antirachetă.

"Anul acesta, KRET a livrat pentru prima dată sisteme de război electronic Trupelor aerospaţiale ruse, care permit transformarea unui Su-34 convenţional într-un avion special de bruiaj în câteva minute. Acest avion va fi capabil să bruieze comunicaţiile sistemelor de rachete antiaeriene şi ale avioanelor-radar cu rază lungă de acţiune de tip AWACS", a anunţat vineri Igor Nasenkov, director general adjunct al KRET.

Potrivit acestuia, grupul aerian protejat de acest avion "dispare efectiv de pe ecranele radarelor inamice. Avionul poate astfel să bruieze comunicaţiile inamice, realizându-şi în acelaşi timp misiunile de bombardament".

Sistemul de război electronic Hibini asigură o protecţie individuală avioanelor împotriva rachetelor inamice aer-aer şi sistemelor terestre de apărare antirachetă. Acest sistem creează un "nor" digital care face avionul invizibil pentru radarele inamice şi pentru rachete.

Sputnik susține că sistemul Hibini a fost utilizat în aprilie 2014, când un bombardier rusesc Su-24 a survolat distrugătorul american USS Donald Cook în Marea Neagră. Avionul rusesc nu avea arme la bord, ci doar sistemul de război electronic, în timp ce distrugătorul american de generaţia a IV-a era înarmat şi dotat cu sistemul antirachetă Aegis.

În timp ce se apropia de nava americană, bombardierul rusesc i-a debranşat radarul, comenzile de luptă şi sistemele de transmisie a datelor, susține Sputnik.

Anunţul de vineri al Rusiei urmează celui din 18 decembrie, al Statelor Unite şi al României, care au declarat "capabilitatea tehnică" a bazei antirachetă de la Deveselu.

Baza, care include un radar, rachete interceptoare de rachete şi echipament de comunicaţii, va fi deplin operaţională în anul 2016.

SUA și NATO au subliniat de mai multe ori că sistemul antibalistic al SUA este menit să contracareze potenţiale atacuri de pe teritoriul Iranului și că nu este îndreptat contra Rusiei.

Rusia a condamnat în mod repetat instalarea sistemului american antirachetă în România, considerându-l o amenințare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forţele nucleare intermediare (INF).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă