17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAveti grija cu tastatura wireless! Hackerii sunt cu ochii pe ea

Aveti grija cu tastatura wireless! Hackerii sunt cu ochii pe ea

» Hackerii sunt cu ochii pe fiecare tasta pe care o apasati si pot citi, fara sa mai instaleze ceva pe sistemul dumneavostra, codurile sau datele cardului pe care le introduceti pe diverse site-uri.

Un proiect de tip open source derulat de Remote-Exploit.org, care demonstreaza cat de vulnerabile sunt tastaturile wireless si cat de usor pot fi identificate si citite tastele apasate, i-a pus pe jar pe creatorii de antivirusi.
Proiectul Keykeriki poate interpreta tastele apasate prin analizarea semnalelor electromagnetice produse la fiecare apasare de tasta, prin folosirea unei tastaturi si a unui software de tip sniffer (care poate captura si analiza pachetele de date trimise intr-o retea). Atat schema hardware-ului, cat si software-ul pot fi descarcate, la liber, de pe net, de catre oricine este interesat de aceasta solutie.
Remote-Exploit.org spune ca acest proiect a fost creat doar pentru a permite "fiecarei persoane sa verifice nivelul de securitate al transmisiilor sale, sau/si pentru a demonstra atacurile de tip sniffing, insa numai in scopuri educationale".

Symantec a reactionat insa si i-a avertizat pe utilizatorii tastaturilor wireless ca acest software ar putea fi folosit de diversi indivizi pentru a obtine parole si informatii de acces la conturile bancare, fara a trebui sa mai instaleze malware pe sistemul atacat. "In acest moment, informatiile dintre tastaturile wireless si computer nu sunt criptate, fiind astfel vulnerabile in fata unui atac", a atentionat Con Mallon, director de marketing al produselor la divizia Norton din cadrul Symantec. "Ceea ce oamenii incearca sa demonstreze e ca, la un moment dat, cineva ar putea sa captureze toate aceste informatii ale tale fara a mai trebui sa instaleze ceva pe sistemul tau."

"Implicatiile viitoare ale acestui proiect sunt destul de infricosatoare, dar trebuie sa ne amintim ca in acest moment ne aflam in stadiul unei dovezi de concept", a mai adaugat Mallon. "Daca acest lucru este demonstrat, atunci vom vedea conexiuni criptate intre tastatura si computer, fara nici un dubiu." Totusi, Symantec ii indeamna pe toti utilizatorii de tastaturi wireless sa fie mai prudenti si sa se gandeasca mai bine la securitatea acestor dispozitive. "Daca oamenii sunt preocupati de faptul ca transmit date importante in spatii publice prin intermediul tastaturii wireless, atunci ar trebui sa revina la modelele traditionale."

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...
Ultima oră
Pe aceeași temă