20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialAutostrada Paneuropeana, turnata pe scandaluri imobiliare

Autostrada Paneuropeana, turnata pe scandaluri imobiliare

Afaceristii timisoreni implicati in speculatiile de milioane de euro cu terenuri au inceput razboiul pentru achizitionarea de pamanturi in zonele traseului Coridorului IV Paneuropean, viitoarea autostrada care va trece prin Nadlac-Arad-Timisoara-Deva-Sibiu-Pitesti-Bucuresti-Constanta. Perspectiva ca, nu peste mult timp, tronsonul, ce va lega Europa centrala si de vest de Grecia si Turcia, sa treaca prin judetele Timis si Arad a declansat o adevarata ofensiva pentru intrarea in posesia acestor tinuturi strategice.
Se vehiculeaza sume ametitoare, se vorbeste de trafic de influenta si mituirea functionarilor publici cu sute de mii de euro, se ameninta concurenta cu trimiterea de mercenari ucraineni, se obtin sentinte favorabile pe banda rulanta.

“Noi am oferit pretul pietei”

Ingineria imobiliara folosita pe scara larga pentru acapararea terenurilor din preajma viitorului coridor paneuropean este cumpararea drepturilor de proprietate de la taranii nepusi in posesie si stramutarea parcelelor pe amplasamentele strategice. In aceasta situatie este si miliardarul timisorean Nicolae Miron, patronul SC “Grup Mir” SRL Timisoara, care, in urma cu doi ani, a achizitionat adeverinte de proprietate insumand 1.200 de hectare de la mai multi tarani din comuna aradeana Felnac.
Pretul a fost modic, putin peste sase milioane de lei pentru un hectar, insa oamenii au vandut la preturi mici pentru ca nu exista nici o perspectiva sa primeasca pamant, in conditiile in care in comuna nu existau terenuri disponibile. Iar despre despagubiri nici nu putea fi vorba. “Am facut contract de vanzare-cumparare si am primit banii pe loc. Acum imi pare rau, deoarece pamantul a ajuns mai scump. Atunci toti spuneau ca n-o sa mai vedem niciodata pamantul acela”, spunea la vremea respectiva Malita Mitrov, care vanduse un teren de 18 hectare pentru doar 108 milioane de lei.
“Da, eu am umblat prin satele banatene pentru a cumpara adeverinte de proprietate. Nu e nimic ilegal in aceasta treaba. Daca nu ne-ar fi vandut noua, taranii nu aveau nici o sansa sa-si valorifice drepturile de proprietate. Primariile nu mai aveau pamant disponibil, iar despre despagubiri nu putea fi vorba cata vreme bugetele locale abia acopereau necesarul de fiecare zi. Noi am oferit pretul pietei, nu se poate spune ca am inselat pe cineva. Ca, dupa aceea, am apelat la Justitie si am primit acele suprafete in alta parte, pe terenuri mai valoroase, este alta problema. Una este sa se prezinte in fata instantei un taran din Felnac, si alta e cand judecatorii au de-a face cu avocati angajati de un mandatar cu potential financiar”, a declarat fratele afaceristului din spatele firmei “Grup Mir” Timisoara, Nelu Miron.
La putin timp de la achizitionarea adeverintelor de proprietate, mandatarul “Grup Mir” a solicitat Judecatoriei Arad, in numele a 325 de tarani din Felnac, reconstituirea dreptului de proprietate privata in natura asupra a 649 hectare de teren agricol din domeniul privat al municipiului Arad. Prin aceeasi actiune s-a cerut punerea in posesie a reclamantilor pe teritoriul administrativ al orasului, din terenul aflat in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), si obligarea Comisiei Judetene de Fond Funciar Arad sa elibereze titlurile de proprietate.
Se invoca faptul ca printr-o hotarare a Comisiei Judetene (nr. 262/2000) acelor proprietari li s-au acordat despagubiri pentru 649 ha teren agricol, insa, in Felnac, neexistand teren disponibil, ei urmau sa fie pusi in posesie pe domeniul privat al municipiului Arad. Referindu-ne la complicitatile inalte care stau in spatele acestor tranzactii, terenul oferit de Comisia Locala de Fond Funciar (hotararea nr. 11-15.04.2005) se afla in extravilanul orasului, in perimetrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare si Cresterea Bovinelor Arad, avand front stradal de sute de metri la viitoarea autostrada europeana.

Prefectul de Arad nu vrea sa influenteze decizia judecatorilor

In ciuda argumentelor invocate de mandatarul taranilor din Felnac, Judecatoria Arad a respins actiunea ca neintemeiata. “In conditiile in care exista si alte persoane indreptatite care detin deja titluri executorii, iar pe de alta parte nefinalizandu-se inca procedura de adoptare a hotararii de Guvern pentru trecerea suprafetei de 649 ha la dispozitia Comisiei Locale, actiunea este neintemeiata”, se precizeaza in motivarea sentintei. Mai mult, judecatorul Stefan Vintieler a sesizat interesele afaceristului din Timisoara in retrocedarea celor peste 600 de hectare taranilor din Felnac.
“Intrucat sentinta instantei de fond a fost atacata cu apel de reclamanti, nu fac nici un fel de declaratie pentru ca nu doresc ca decizia magistratilor sa fie influentata de opinia mea. Vorbim dupa ce vom cunoaste hotararea Tribunalului Arad”, a declarat prefectul Cristian Stragea.

Cele mai citite

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi...

Generalul Coldea, fostul șef operativ al SRI, este audiat de procurori, după ce un om de afaceri l-a reclamat la DNA. Coldea ar putea...

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, este audiat de procurorii DNA, într-un dosar deschis pe baza reclamației pe care a...

Propunerea PSD pentru Plafonarea Adaosului Comercial la Produsele Românești: O Soluție pentru Protejarea Producătorilor Locali

Scandalul Produselor Românești și Răspunsul Retailerilor În contextul recentelor controverse legate de produsele românești din marile magazine, retailerii au refuzat să participe la dezbaterile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă