19.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSportFotbalLookman Ademola(t) recordul lui Leverkusen. Trofeul Europa League merge la Bergamo

Lookman Ademola(t) recordul lui Leverkusen. Trofeul Europa League merge la Bergamo

Formația italiană Atalanta Bergamo s-a impus cu scorul de 3-0 în fața nemților de la Bayer Leverkusen și a cucerit în premieră trofeul Europa League.

Atalanta și-a trecut în palmares primul trofeul european din istoria de 117 ani, după ce a învins-o cu 3-0 pe Bayer Leverkusen în finala Europa League, punând totodată capăt seriei de 51 de meciuri fără înfrângere a noii campioane din Bundesliga. Eroul meciului de pe Dublin Arena, arbitrat impecabil de brigada condusă la centru de Istvan Kovacs, a fost atacantul nigerian Ademola Lookman, care a reuşit un hat-trick (12, 26, 75).

La final, antrenorul Atalantei, Gian Piero Gasperini, a dezvăluit strategia cu care a răpus-o pe campioana Germaniei. „Știam că Leverkusen este foarte puternică în atac, dar poate nu la fel de puternică când e obligată să se apere. Şi totul a decurs bine de la început. (…) Câştigarea acestui trofeu poate fi considerat a fi unul dintre basmele fotbalului. Nu se rezumă totul la cifre reci. Putem crede şi în echipe cu buget mic”, a subliniat tehnicianul care se află la cârma grupării din Bergamo din 2016.

De cealaltă parte, Xabi Alonso și-a asumat eșecul: „Trebuie să acceptăm că Atalanta a fost mai bună și că merită trofeul. Nu a fost ziua noastră”.

Succesul Atalantei vine la 25 de ani distanță de ultima reușită a unei echipe din Italia în cea de-a doua competiție europeană ca valoare. În 1999, Parma se impunea tot cu 3-0 în fața lui Marseille și câștiga Cupa Uefa.

Atalanta a devenit a cincea formație care cucerește o cupă europeană fără să fi fost vreodată campioană în competiția internă, alături de Parma, Villarreal, West Ham United, Real Zaragoza.

În drumul spre trofeu, italienii au eliminat echipe precum Sporting Lisabona, Liverpool sau Olympique Marseille.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Stații noi pe traseele STB 178 și N122

Începând de sâmbătă, 15.06.2024, pe traseele liniilor 178 și N122 vor fi introduse două stații noi, anunță Societatea de Transport București (STB). Astfel, pe sensul spre terminalul „Master”,...

Inteligența artificială a dat verdictul pentru meciul România – Ucraina, de la EURO 2024

EURO 2024 începe, iar România va disputa primul meci luni, 17 iunie 2024, de la ora 16:00. "Tricolorii" lui Edi Iordănescu vor înfrunta Ucraina,...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...
Ultima oră
Pe aceeași temă