13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAutorul crimei pentru care a fost condamnat Ţundrea a fost identificat după...

Autorul crimei pentru care a fost condamnat Ţundrea a fost identificat după ADN şi este recidivist

Autorul crimei pentru care a fost condamnat Marcel Ţundrea a fost identificat de către procurorii Parchetului General după ADN-ul găsit pe trupul victimei, au declarat pentru NewsIn surse judiciare,care au precizat că bărbatul este recidivist şi a fost eliberat din închisoare în urmă cu un an.

Bărbatul a fost identificat după ce procurorii au comparat mai multe ADN-uri găsite pe trupurile victimelor din cazuri cu autor necunoscut cu ADN-urile autorilor altor crime violente. Astfel, anchetatorii au descoperit că ADN-ul de pe trupul fetei de 13 ani, violată şi ucisă în 1992 este asemănător ADN-ului unui bărbat condamnat pentru o faptă similară, care a fost eliberat în urmă cu un an.

Pentru că au trecut 15 ani de la momentul crimei, fapta este prescrisă şi, în consecinţă, adevăratul autor nu mai poate fi tras la răspundere. Surse judiciare au declarat pentru NewsIn că procurorii iau în calcul încercarea de suspendare a curgerii prescripţiei, având în vedere că o persoană a fost condamnată pe nedrept şi actele procedurale au întârziat descoperirea adevăratului autor.

Informaţia cu privire la identificarea de către procurori a adevăratului criminal al tinerei Mioara Gherasie a apărut pentru prima dată pe portalul de ştiri lumeajustiţiei.ro.

Marcel Ţundrea, bărbatul care a stat 12 ani în închisoare pentru o faptă pe care nu a comis-o, a decedat pe 18 ianuarie 2007, fiind înmormântat în localitatea sa natală, Pojogeni (Gorj), în acelaşi cimitir în care este îngropată şi fetiţa de 13 ani pe care a fost acuzat că a violat-o şi apoi a omorât-o.

Înmormântarea lui Marcel Ţundrea a fost făcută de către oamenii din satul Pojogeni, care au pus mână de la mână şi, cu ajutorul rudelor, au reuşit să facă rost de alimente şi alte articole necesare unei înmormântări, pentru ca întreaga ceremonie religioasă să se desfăşoare în condiţii normale.

Cel care a şocat prin prezenţa sa la înmormântare şi care a ajutat chiar la pregătiri, a fost fratele fetei ucise, care a crezut în nevinovăţia lui Ţundrea.

Marcel Ţundrea, cel care a executat 12 ani de închisoare pentru fapte pe care nu le-ar fi comis, a murit pe 18 ianuarie, la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu din cauza unor afecţiuni la plămâni. În vârstă de 57 de ani, Ţundrea a avut primele simptome înainte de Sărbatorile de iarna, iar cu câteva zile înainte de Crăciun a fost internat la Spitalul din Târgu-Cărbuneşti, din cauza unei răceli la plămâni. Văzând că starea sa de sănătate nu se ameliorează, Marcel Ţundrea a fost transferat la Spitalul de Pneumofiziologie din satul Dobriţa, în ziua de 3 ianuarie, fiind suspectat de tuberculoză şi diagnosticat cu astm. Din cauza agravării stării sale de sănătate, Ţundrea a fost internat de urgenţă pe 17 ianuarie la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, unde a murit a doua zi.

În anul 1992, gorjeanul Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru violarea şi uciderea, cu bestialitate, a unei fetiţe de 13 ani din satul Pojogeni, de lângă Târgu Cărbuneşti, însă acesta a susţinut mereu că este nevinovat. În luna mai a anului 2004, avocatul său, Liliana Clima, a reuşit să-l scoată din închisoare. Decizia eliberării sale s-a bazat pe test ADN efectuat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, care a demonstrat că acesta nu are nicio legatură cu violul. Ţundrea a fost achitat pentru acuzaţia de viol, iar magistraţii au decis sa redeschidă dosarul în care acesta a fost acuzat de crimă. La scurt timp, Ţundrea a fost pus în libertate, iar procesul a fost mutat la Braşov, unde bărbatul a fost achitat definitiv şi pentru omor.

Cazul Ţundrea a parcurs un drum sinuos în justiţie: dosarul a fost iniţial pe rolul instanţei din Tg.Jiu. A fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu cerea de strămutare, formulată atât de procurori, cât şi de Marcel Ţundrea. La Bucureşti, s-a decis strămutarea la Tribunalul Braşov, care l-a achitat. Procurorii au făcut recurs împotriva achitării, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov. Instanţa a respins încă o dată acuzaţia de viol, păstrând însă acuzaţia de omor. Dosarul s-a întors la Tribunalul Braşov pentru rejudecarea acestei ultime acuzaţii, însă Ţundrea a fost achitat şi pentru omor, decizia fiind menţinută de Curtea de Apel Braşov.

După 12 ani de ispăşire a pedepsei, în care condamnatul a scris numeroase petiţii în care îşi pleda nevinovăţia şi cerea o nouă judecată, medicii legişti au efectuat probe ADN, demonstrând cu Ţundrea nu este autorul violului de care a fost acuzat. În faţa acestei probe, autorităţile au decis, în 2005, eliberarea celui condamnat. După punerea în libertate, procurorul care a instrumentat iniţial acest dosar şi-a acuzat colegul care a admis proba DNA- procurorul Emil Moţa- de fabricare de probe şi a cerut Ministerului Justiţiei să îl pună sub cercetare pe Moţa. O instanţă a Tribunalului Braşov a admis deshumarea cadavrului presupusei victime a lui Ţundrea, Mioara Gherasie, pentru a stabili dacă procurorul Moţa a falsificat sau nu probele care au dus la eliberarea lui Ţundrea.

Rezultatul analizelor a fost făcut public, pe 15 iunie 2005, de către directorul Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici”, profesorul Dan Dermengiu. “Profilul genetic al violatorului este total diferit de cel al lui Ţundrea”, a fost verdictul profesorului Dermengiu, care a mai comentat la acea dată: “N-am înţeles niciodată de ce judecătorul Emil Gherguţ a refuzat cu obstinaţie proba ADN, pentru că nu s-ar fi ajuns aici.”

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă