22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAutoritatile locale sucevene, dusmanii culturii

Autoritatile locale sucevene, dusmanii culturii

Autoritatile locale sucevene sunt principalii adversari ai patrimoniului cultural si reprezinta cel mai mare pe-ricol pentru monumente. Cel putin aceasta este concluzia unui raport al Directiei Judetene pen-tru Cultura si Culte pre-zentat de seful institutiei, Aurel Buzincu, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural. Potrivit sursei citate, in perimetrele de protectie ale unor monumente din judet s-au dat autorizatii de construire fara avizul Di-rectiei de Cultura si Culte.

Zona din jurul Palatului Administrativ, o rusine pentru cultura

Consecintele grave ale unor astfel de stari de lucruri rezida in distrugeri iremediabile de situri arheologice si in pierderi de patrimoniu arheologic, de marturii care pot fi inestimabile, precum si in alterarea fara remediu a cadrului arhitectural si peisagistic al monumentelor istorice, al rezervatiilor si al monumentelor naturii. Exemplul cel mai rusinos pentru autoritati este chiar Palatul Administrativ al Sucevei, in care funtioneaza Consiliul Judetean si Prefectura, cladire monument, in al carei perimetru de protectie se fac de ani de zile lucrari care nu au avizul de specialitate impus de lege si nici descarcarea de sarcina arheologica. “Consiliul Judetean a eliberat numeroase certificate si autorizatii de construire fara sa solicite avizul Directiei pentru Cultura si Culte si fara ca lucrarile in cauza sa se fi efectuat sub supraveghere de specialitate”, se arata in raportul directorului Aurel Buzincu.
El este nemultumit si de faptul ca administratiile locale din judet nu contribuie semnificativ la lu-crarile pe care le reclama monumentele, fiind preocupate mai ales sa finanteze festivaluri.

Orgolii nemasurate

Aurel Buzincu a dat ca exemplu Primaria Scheia, “care se prevaleaza de propria ei ilegalitate” ca sa justifice eliberarea fara respectarea legii a unei autorizatii de construire in perimetrul ruinelor Cetatii Scheia. “Din pacate mandria locala si satisfactia de a sta sub firma luminoasa si vizibila a Bucovinei nu se coreleaza cat ar trebui cu asumarea unor obligatii si indatoriri necesare fata de acest loc, desi este evident ca locul aces-ta ne face in chip natural, nediscriminatoriu si gratuit mari si numeroase servicii.
Avem in noi orgoliul Bucovinei in mai mare masura decat cultura si civilizatia ei. E regretabil ca lucrul se poate spune si ca el trebuie spus, dar relatia noastra cu patrimoniul cultural indreptateste intrebarea daca suntem moste-nitorii cei mai potriviti pentru averea culturala si pentru valorile de civilizatie”, se mentioneaza in raportul respectiv. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, a replicat ca directorul Aurel Buzincu se com-porta mai mult ca un inspector de rezistenta a constructiilor decat ca un sef al culturii in Bucovina.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...
Ultima oră
Pe aceeași temă