21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecial„Autoritatea legii“ în loc de „stat de drept“?

„Autoritatea legii“ în loc de „stat de drept“?

O clădire discretă din vestul Beijingului devine în această săptămână centrul politic al celei de-a doua puteri economice mondiale. Elita Partidului Comunist Chinez (PCC) se întruneşte în spatele uşilor, închise în şedinţa plenară anuală consacrată pentru prima oară reformei sistemului judiciar şi primordialitatea dreptului. Este un proiect al preşedintelui chinez, Xi Jinping, care estimează ca esenţială întărirea legitimităţii partidului pentru a conduce ţara.

În plină campanie anticorupţie, „autoritatea legii” este tema care va fi dezbătută timp de patru zile în cel de-al patrulea plenum al Comitetului Central al PCC, care s-a deschis la Beijing luni. Marea întrunire politică adună circa 205 membri ai Comitetului central şi supleanţi ai Biroului Politic şi ai Comitetului Permanent format din şapte membri, organ colectiv suprem al conducerii partidului. În aceste zile se va aproba expulzarea din partid a lui Zhou Yongkang, fost responsabil în cadrul Biroului Permanent, serviciile poliţiei şi justiţiei plasându-l în iulie sub ancheta Comisiei Centrale de disciplină a partidului (CCDP), însărcinat cu lupta contra corupţiei în sânul PCC.

La al treilea plenum, în 2013, au fost anunţate importante reforme economice în favoarea economiei de piaţă şi au fost luate decizii neaşteptate privind lagărele de muncă – dezmembrarea lor – şi politica numită a copilului unic. Surprizele ar putea avea loc în acest an, în special în modalităţile de luptă contra corupţiei, pe care echipa conducătoare ar putea să o instituţionalizeze din cauza criticilor asupra caracterului extralegal al CCDP. De exemplu, membrii PCC acuzaţi de corupţie sunt supuşi unor detenţii extrajudiciare. Un proces care este în afara sistemului legal în China cunoscut ca shuanggui, o formă de detenţie pentru membrii suspectaţi că au comis „violări ale disciplinei”, un eufemism pentru corupţie.

Primarea dreptului este o noţiune delicată în China pentru că partidul funcţionează deasupra legii şi nu a dat vreodată semne că ar dori să schimbe situaţia. Însă, partidul aflat la putere şi guvernul pe care îl controlează se află sub presiune pentru ameliorarea sistemului judiciar şi aşa liderii de la Beijing au pus „regula dreptului” ca temă a reuniunii anuale. Unii experţi susţin că direcţia partidului invocă acest concept pentru ameliorarea imaginii Chinei într-un moment în care autorităţile intensifică persecutarea disidenţilor, militanţilor, avocaţilor pentru drepturile omului, a universitarilor şi scriitorilor. Nu se aşteaptă nici o decizie finală pentru joi, la încheierea reuniunii, punerea partidului sub autoritatea legii fiind ceva iluzoriu şi experţii se aşteaptă doar la reforme juridice consacrate a aduce unele echităţi la nivel local, unde tulburările iscate de nedreptăţi juridice au dus la violenţă. Xu Xin, un jurist din Beijing a declarat că ar putea fi vorba de măsuri pentru lupta anticorupţie obligând funcţionarii nou numiţi să-şi divulge averile şi posibil punerea în funcţiune a unei agenţii anticorupţie.

Justiţie şi politică

Toate promisiunile şi intenţiile legate de o „autoritate a legii” contrazic practicare fără jenă de către putere a unei justiţii cu geometrie variabilă, larg instrumentalizată cu scopuri politice. Regimul, prin presa oficială, nu a încetat să aducă argumente legale la represiunea condusă contra celor care, paradoxal, erau mai bine plasaţi să invoce protecţia legii şi a Constituţiei, avocaţi, jurişti sau universitari închişi în ultimele luni. Istoricul Zhang Lifan acuză pretextul noţiunii de autoritate a legii pentru a masca ceea ce nu este decât o dictatură.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă