17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialAtentatele de la Bruxelles: Identificarea victimelor este un proces dificil, care ar...

Atentatele de la Bruxelles: Identificarea victimelor este un proces dificil, care ar putea dura săptămâni

Identificarea celor 31 de victime ale atentatelor care au avut loc, marți, la Bruxelles, reprezintă un proces dificil, care ar putea dura câteva săptămâni, din cauza efectului puternic al exploziilor, potrivit unor experți legiști, citați de AFP, informează News.ro.

Medicii legiști analizează dinţi, amprente şi probe ADN, iar alteori fragmente minuscule de trup uman. În acest sens, un complex spitalicesc militar din nordul Bruxelles-ului a fost  transformat în unitate de identificare a victimelor dezastrului, fiind păzit zi şi noapte de trupe speciale.

Șeful unității de identificare a declarat că joi au venit aproximativ 30 de persoane care își căutau rudele, însă niciun cadavru nu a fost identificat oficial. „Procesul este în plină desfășurare”, a mai spus el.

Citește și: Atentatele de la Bruxelles: Șase suspecți au fost reținuți

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Federale, numărul celor neidentificaţi este „foarte, foarte mare”, întrucât nu a existat o listă cu pasagerii din garniturile de metrou sau în terminalul aeroportului, aşa cum se întâmplă în cazul unei catastrofe aeriene.

Munca experţilor este cu atât mai dificială cu cât este vorba despre victime din mai multe ţări. „Vor fi identificaţi după dinţi, DNA sau amprente, în această ordine”, a declarat şeful catedrei de medicină din Liege, unul dintre cei care coordonează investigaţiile. În cazul ultimei variante, cea a amprentelor, spune el, sprijinul Interpol ar fi necesar.

În unele cazuri, identificarea este atât de dificlă deoarece în zona de epicentru a exploziei trupurile au fost sfârtecate de bombele cu cuie şi bucăţi metalice, puse pentru a amplifica efectul distructiv.

Pe de altă parte, există şi un aspect psihologic care poate îngreuna sau chiar distorsiona munca de identificare, au declarat experţii consulaţi de AFP.  „Unii sunt gata să identifice orice cadavru ca fiind al persoanei căutate, pe când alţii refuză, chiar şi când este evident”, au adăugat legiştii.

Citește și: Belgia reduce nivelul de alertă teroristă

Trei explozii au avut loc, marţi dimineaţă, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles și la staţia de metrou Maelbeek. În urma atentatelor, 31 de persoane au murit, iar alte 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Cele mai citite

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă