16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAtac fără precedent la adresa pieţei de gaze naturale, din partea Comisiei...

Atac fără precedent la adresa pieţei de gaze naturale, din partea Comisiei pentru Industrii, condusă de Iulian Iancu, „omul Gazprom”

Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, controlată de PSD şi condusă de Iulian Iancu, a aprobat ieri pe fugă, într-o şedinţă cu uşile închise, mai multe amendamente la Legea energiei electrice şi gazelor naturale, care care sunt contestate vehement de participanţii la piaţă.

Mai exact, este vorba despre amendamente la proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012. Despre o parte dintre ele, „România liberă” a scris recent, atrăgând atenţia asupra haosului în reglementări, care afectează investitorii.


Citește și: Statul pune tunurile pe producătorii de gaze. Guvernul introduce supraimpozit pe profit

Dezbaterile din Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor s-au terminat cu circ, săptămâna trecută. Preşe­dintele comisiei, pesedistul Iulian Iancu, l-a atacat pe reprezentantul companiei OMV Petrom pentru că a majorat preţurile cu peste 10%, deşi a promis Guvernului că nu va face asta până la finele anului.


Cele mai importante modificări aprobate ieri se referă la obligaţia ca toate tranzacţiile cu gaze naturale să se realizeze de către un singur operator, OPCOM, care e de stat, dar şi la obligarea producătorilor de gaze să comercializeze întreaga producţie pe piaţa centralizată. Asta în condiţiile în care inclusiv alte instituţii ale statului, cum ar fi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei au contestat o astfel de măsură.

Miza o reprezintă mai ales gazele care urmează să fie extrase din Marea Neagră, iar o asfel de decizie va afecta interesele companiilor care au investit deja câteva miliarde de euro în explorările offshore şi au nevoie de contracte bilaterale pe termen lung, ca să poată începe producţia. Or aceste contracte bilaterale directe ar urma să fie eliminate.

BRM: Naţionalizare în dispreţ faţă de legislaţia europeană

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a reacţionat foarte dur într-un comunicat la deciziile de ieri din comisia parlamentară

„BRM îşi exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, care în şedinţa sa din data de 16.05.2017, la propunerea domnului deputat Iulian Iancu (preşedintele în exerciţiu al Comisiei), a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr. 64/2016, amendament prin care, practic, naţionalizează serviciile oferite de organizaţia noastră, într-un profund dispreţ faţă de legislaţia europeană şi naţională pe baza căreia compania noastră a fost licenţiată”, a transmis compania, într-un comunicat.

Totodată, BRM mai arată că aceste modificări au fost adoptate în Comisia pentru industrii „la presiunea preşedintelui său”, fără ca această modificare să se afle pe ordinea de zi a şedinţei şi împotriva opiniilor negative primite de la Guvern, ANRE, Consiliul Concurenţei şi instituţiilor europene. Puteţi citi întregul comunicat aici.

Şi Federația europeană a traderilor de energie EFET a avertizat, printr-o scrisoare adresată factorilor de decizie români din Parlament și din Guvern,  că obligația de a tranzacționa pe o singură platformă centralizată întregul volum de gaze naturale produs în țară este în contradicţie cu spiritul şi conținutul regulilor și reglementărilor europene privind piața energiei.

„În prezent, suntem îngrijorați de amendamentele transmise de Comisia parlamentară pentru industrie și servicii la 21 aprilie 2017, care, dacă ar fi aprobate, ar face ca piața românească a gazelor naturale să fie expusă mai multor consecințe neintenționate atât la nivelul consumatorilor casnici, asupra rolului pe care România ar putea să îl joace în regiune, precum și asupra dezvoltării sectorului de explorare şi producţie”, se precizează în scrisoarea semnată de Davide Rubini, vicepreședinte EFET Task Force pentru Europa Centrală și Europa de Sud-Est (TF CSEE-G). Citiţi mai multe aici.

Modificările de ieri urmează să fie supuse votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

În telegramele Wikileaks scurse în presă, Iulian Iancu era descris ca un apropiat al Gazprom.”. Aceste telegrame erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București, în care Iulian Iancu era descris de colegul său de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”. În primăvara lui 2011 însă, după apariția telegramelor Wikileaks, Georgian Pop a negat că ar fi spus așa ceva despre Iulian Iancu.

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă