20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAstăzi este sărbătorită Ziua Internaţională a Somnului

Astăzi este sărbătorită Ziua Internaţională a Somnului

Ziua Internaţională a Somnului este sărbătorită în acest an pe 15 martie sub sloganul „Cine doarme bine îmbătrâneşte sănătos”. Aceasta reprezintă o celebrare a somnului şi un prilej de dezbatere a problemelor importante în legătura cu somnul.

Anul acesta, specialiştii şi-au propus să atragă atenţia asupra tulburărilor de somn înregistrate cu precădere la adulţii în vârstă. Un somn bun este posibil la orice vârstă, iar acest lucru are o importanţă vitală pentru starea generală de sănătate. Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, însă, pe plan mondial, mai puţin de o treime din cei care suferă de astfel de probleme caută ajutor specializat.

„Dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni să fie avertizaţi asupra importanţei enorme pe care somnul o are pentru sănătatea lor. Anul acesta punem accent pe îmbătrânirea sănătoasă şi căutăm cu toţii calea către aceasta”, a declarat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University in Syracuse, New York şi co-preşedinte al comitetului World Sleep Day.

Tulburările tratabile şi diagnosticabile în laboratoarele de somnologie sunt în principal cele legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neastâmpărate, narcolepsia sau catalepsia etc.

„Apneea în somn este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta este frecvent întâlnită, însă este sub-diagnosticată, iar efectele lipsei tratamentului pot fi foarte serioase”, avertizează Edward Grandi, Director Executiv al Asociaţiei pentru Apnee în Somn din Statele Unite.

Ziua Internaţională a Somnului (www.worldsleepday.org) este organizată de Asociaţia Internaţională de Medicină prin Somn (World Association of Sleep Medicine – WASM), a cărei misiune este de a promova somnul sănătos în întreaga lume. Prima Zi Internaţională a Somnului a fost organizată prima oară în anul 2008, devenind ulterior un eveniment anual care are loc în ziua de vineri care precede echinocţiul de primăvară.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

Ambasada Rusiei susține că niciun angajat al ei n-a primit “materiale” de la românul arestat

Ambasada Rusiei în România susține că niciun angajat al ei n-a primit "materiale" de la românul care a fost arestat sub acuzația de trădare. Drept...
Ultima oră
Pe aceeași temă