20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialAstărăstoae: 40 la sută dintre medicii de familie dau faliment până în...

Astărăstoae: 40 la sută dintre medicii de familie dau faliment până în 2012

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la conferinţa “Reforma sănătăţii la analiză”, că 40 la sută dintre medicii de familie vor da faliment până anul viitor din cauza actualelor norme, anuntă Mediafax.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a criticat neregulile din sistemul de sănătate, apreciind că dacă în ultimii 20 de ani nu s-a putut schimba nimic, acest lucru este cauzat de “abordarea schematică”. Declaraţiile au fost date în cadrul conferinţei “Reforma sănătăţii la analiză”, organizată de agenţia Mediafax şi Eureko

Vasile Astărăstoae a arătat că un sistem de sănătate nu poate funcţiona fără profesioniştii din sistem, iar primul lucru care ar trebui făcut ar fi o evaluare pentru a vedea câţi profesionişti mai sunt, ce se face pentru ei şi cum pot fi împiedicaţi să plece din ţară.

În acest context, el s-a referit şi la medicii de familie, apreciind că 40 la sută nu vor putea supravieţui profesional până anul viitor cu actualele norme, care îi obligă să facă muncă voluntară pentru pacienţi.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a mai atras atenţia că este foarte importantă şi cultura care se dezvoltă în interiorul sistemului, precizând că o cultură conflictuală creşte costurile sistemului.

Vasile Astărăstoae declara, miercuri, că medicina de familie ar avea nevoie până la sfârşitul anului pentru a supravieţui de 200 milioane de lei, iar aceşti bani ar putea fi luaţi de stat dacă ar renunţa la construcţia a şapte kilometri de autostradă.

“Statul ar putea renunţa la şapte kilometri de autostradă pentru a aloca medicinei de familie 200 de milioane de lei, respectiv 50 de milioane de euro, ca să acopere solicitările făcute de medicii de familie pentru a supravieţui până la sfârşitul anului”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România în conferinţa de lansare a campaniei “Respectă-ţi medicul!”.

Vasile Astărăstoae a precizat că în această perioadă se derulează o campanie de denigrare a medicilor, iar Colegiul Medicilor din România cere autorităţilor statului să intervină şi să acopere nevoile minime ale medicilor de familie.

Normele la noul contract cadru pe 2011-2012 prevăd o creştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare, alocarea banilor presupunând un efort financiar suplimentar întrucât statul nu are bani să aloce majorarea de 30% cerută de medicii de familei, a declarat, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

El a ţinut să precizeze că o majorare de 30 la sută a veniturilor este imposibilă în acest context economic.

“Este imposibil să alocăm medicinei primare o creştere cu 30 la sută a veniturilor. În acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de cel puţin, 2 miliarde şi jumătate – 3 miliarde de lei, adică aproximativ 750 de milioane de euro”, a mai spus Duţă.

Măsurile de reformare a sistemului de sănătate şi consecinţele introducerii coplăţii sunt analizate de reprezentanţi ai autorităţilor publice şi jucători privaţi din domeniul serviciilor medicale şi al asigurărilor la conferinţa “Reforma sănătăţii la analiză”, organizată de agenţia Mediafax şi Eureko. Conferinţa a fost deschisă de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a vorbit despre stadiul reformei sistemului sanitar în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă