Încălzirea globală lasă multe părţi ale Asiei fără orez, avertizează experţii citaţi de realitatea.net. Culturile de orez au scăzut cu 10-20% în ultimii 20 de ani în unele zone. Grupul de cercetători americani a studiat înregistrările a 227 de ferme din şase ţări mari producătoare de orez, printre care Thailanda, Vietnam, India şi China. Studiul sugerează că schimbările climatice vor afecta producţia de orez, înrăutăţind viaţa localnicilor.
În 2004, alt studiu a descoperit că cultura de orez din Filipine scade cu 10% cu fiecare creştere de 1 grad a temperaturii pe timpul nopţii. Studiul a fost făcut într-o staţie de cercetare. Ultimele date, însă, sunt colectate de la ferme irigate, complet funcţionale, care se întind pe tot teritoriul Asiei de sud- est. „Am descoperit că cu cât nopţile sunt mai călduroase, cu atât scade producţia de orez”, a declarat cercetătorul Jarrod Welch.
Mecanismul nu este încă clar, dar probabil este vorba despre faptul că plantele trebuie să respire mai mult pe timpul nopţilor călduroase. Acest lucru înseamnă că pierd energie şi nu mai pot să realizeze fotosinteza. În schimb, temperaturile ridicate din timpul zilei au ajutat culturile de orez, însă nu au putut reduce efectul nopţilor călduroase.
Dacă temperaturile continuă să crească precum arată modelele de pe computer, Welch spune că zilele caniculare vor distruge complet culturile de orez. Un studiu publicat anul trecut a conchis că jumătate din populaţia globului va suferi o criză de hrană până în 2100, iar cele mai extreme veri ale ultimului secol vor deveni obişnuite.