22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialArta furata de nazisti isi cauta proprietarii

Arta furata de nazisti isi cauta proprietarii

La Muzeul National al Israelului se pot depune cereri de recuperare a valoroaselor tablouri.

Doua noi expozitii deschise de Muzeul National al Israelului saptamana aceasta, relateaza Associated Press, expun picturi cu o istorie tragica – au fost furate din muzee si saloane de nazisti, iar apoi nu au fost niciodata revendicate din cauza ca multi dintre proprietarii lor de drept au disparut in cursul celui de-al doilea razboi mondial. Expozitiile, care includ lucrari de Henri Matisse, Claude Monet si George Seurat, intentioneaza sa scoata la lumina povestile dramatice din spatele operelor de arta – si poate chiar sa le reuneasca cu proprietarii lor sau mostenitorii acestora. Vizitatorii care recunosc o pictura ca apartinandu-le si care pot dovedi acest lucru pot depune o cerere pentru a o recupera.

"Ne raportam noi la aceste picturi ca si cum este datoria noastra sa le pastram in custodie, intr-un fel, ca un fel de memorial al pierderii lor, iar atunci cand se iveste ocazia de a inapoia o lucrare suntem bucurosi sa o putem face", spune James Snyder, directorul Muzeului Israelului.
In toata lumea, spun expertii, intre 250.000 si 600.000 dintre lucrarile de arta care au fost furate de nazisti nu au fost niciodata revendicate si se afla inca in posesia muzeelor, guvernelor si colectionarilor privati.
In urma cu un an, un grup din Israel care se ocupa cu returnarea de proprietati supravietuitorilor Holocaustului au acuzat Muzeul Israelului ca nu este destul de deschis in privinta artei furate care se afla in posesia sa si ca nu face suficient pentru a o returna proprietarilor.
Muzeul a negat aceste acuze, sustinand ca, in calitate de institutie a statului evreu, este un loc potrivit pentru a pastra aceste opere de arta. De atunci, institutia a lansat o baza de date online cu toate operele de arta furate aflate in depozitele muzeului. In cursul timpului, muzeul a returnat 20 de piese proprietarilor ori mostenitorilor, a declarat Snyder.
Noile expozitii includ in jur de 80 de lucrari. Prima se intituleaza "In cautare de proprietari" si consta in 53 de picturi imprumutate de la mai multe muzee din Franta. Organizata de o echipa de curatori israelieni si francezi, expozitia include cateva lucrari cumparate de nazisti importanti, precum Joachim von Ribbentrop. Istoria celor mai multe picturi din expozitie a fost atent cercetata, ceea ce inseamna ca nu sunt prea multe sanse ca acestea sa mai fie revendicate, la peste 60 de ani dupa sfarsitul razboiului, dupa opinia directorului muzeului.
Ce-a de-a doua expozitie, "Arta orfana", include picturi mai putin cunoscute si obiecte iudaice de cult. Este o mica parte din cele peste 1.200 de obiecte donate Muzeului Israelului in urma cu mai multe zeci de ani de catre Organizatia pentru Restitutie catre Urmasii Evrei, care a fost incredintata de Aliati cu sarcina de a returna proprietatile nerevendicate in Europa dupa razboi.
Cea mai cunoscuta pictura din expozitia "Arta orfana" ii apartine pictorului austriac Egon Schiele si este estimata la peste 20 de milioane de dolari.
Aproape fiecare pictura din expozitia "In cautare de proprietari" are o poveste. Unele au fost confiscate de nazisti pentru a fi expuse intr-un muzeu de arta pe care Hitler planuia sa-l construiasca in Lindz, in Austria. Cateva din lucrarile expuse au fost returnate proprietarilor de drept, precum "La Buveuse", o pictura din 1658 a mesterului olandez Pieter de Hooch care atarna in salonul bancherului Edouard de Rothschild din Paris inainte de razboi. "Aceasta pictura a fost ceruta chiar de Hitler. O stia, o dorea si a facut tot ce putea ca sa o obtina", spune Shlomit Steinberg, unul din curatorii expozitiei. Revendicata dupa razboi si returnata familiei Rothschild, "La Buveuse" a fost ulterior donata Muzeului Luvru de fiica lui Edouard de Rothschild.
In expozitie se afla, de asemenea, fotografii facute la finalul razboiului, infatisand depozite cu mii de teancuri de picturi furate, rafturi pline de sculpturi si zeci de suluri Torah, asezate ca o gramada de busteni. Baza de date cu obiecte furate este accesibila vizitatorilor prin intermediul calculatoarelor din expozitie.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă