12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialArmata Română: bani mai mulți, mediu de securitate “în degradare”

Armata Română: bani mai mulți, mediu de securitate “în degradare”

2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru Armata Română, din 2008 și până în prezent, a declarat marți ministrul Mircea Dușa, cu prilejul autoevaluării Ministerului Apărării Naționale pe anul 2014.

Bugetul inițial al MApN pe anul 2014, în valoare de 9,373 miliarde lei, a ajuns, după rectificări bugetare și suplimentări din Fondul de rezervă al Guvernului, până la 9,917 miliarde de lei.

Acești bani s-au cheltuit pentru „asigurarea în regim de urgență a creditelor bugetare și de angajament necesare creșterii operaționale a Armatei României, în contextul degradării accelerate a mediului de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre”, a precizat Mircea Dușa.

Aerodromul Fetești va deveni compatibil cu avioanele F-16

Forțele Aeriene au finalizat dotarea cu avioane de transport Spartan, iar ultimul dintre ele, cel de-al șaptelea, a fost chiar plătit în avans. Programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 a continuat în ritm accelerat, realizându-se pregătirea primei serii de piloți care vor zbura pe F-16.

În continuare, în anul 2015 se va încheia și modernizarea Bazei Aeriene 86 Fetești, care va deveni compatibilă cu avioanele F-16, a anunțat ministrul.

Anul trecut, Forțele Terestre au beneficiat și ele de creșterea bugetului Apărării, astfel că, în poligonul Cincu, după mulți ani de pauză, s-au realizat trageri cu muniție reală, cu rachete de aviație și cu rachete antitanc. O prioritate a Forțelor Terestre a reprezentat-o dotarea cu transportoare blindate Piranha, tip 8 x 8.

La rândul lui, premierul Victor Ponta, invitat la bilanțul MApN, a explicat că, deși 2014 a fost un an financiar bun, „e important ca 2015 și 2016 să fie ani și mai buni”. Bugetul MApN ar urma să crească treptat, până la nivelul de 2 la sută din PIB în anul 2017.

„Mă uit la vecinii noștri din NATO care au alte opțiuni. Ungaria și-a redus cheltuielile pentru Apărare la 0,75 la sută din PIB, Bulgaria la fel. Esențial este să aveți 2 la sută dintr-un PIB care crește, nu care scade. Aici este sarcina Guvernului și a miniștrilor din zona economică”, a explicat Victor Ponta.

Cel puțin 2 la sută din PIB pentru Apărare, timp de zece ani

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, prezent la bilanțul MApN, a subliniat că mărirea bugetului Apărării a fost unul dintre primele sale obiective politice. Potrivit președintelui României, există consensul forțelor politice pentru alocarea a 2 la sută din PIB începând din anul 2017 și susținerea acestui prag minim până în anul 2027.

Pe baza acestui plafon financiar cert, MApN trebuie să aibă în vedere și o „regândire” a priorităților sale de înzestrare. „Avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura angajamentelor noastre”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește și: Comandamentele NATO din România încep să prindă contur

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă