Ministerul Apărării Naționale derulează, în anul 2017, opt programe majore de înzestrare destinate Armatei Române, cu o valoare totală estimată la 9,3 miliarde de euro, iar realizarea acestora devine plauzibilă în condițiile în care MApN are alocat, abia acum, un buget de 2 la sută din PIB.
Cel mai scump dintre aceste programe se referă la cumpărarea de rachete, dar interesant este faptul că acest program va costa mai puțin decât se estima inițial.
Încă din luna mai 2017, pe timpul fostului ministru Gabriel Leș, Comisiile de Apărare ale Parlamentului au avizat aceste programe. La acel moment, unul dintre programele care fusese prezentat Parlamentului, spre avizare, se referea la achizționarea de sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM), cu o valoare estimată de patru miliarde de euro.
Cu toate acestea, acum câteva zile, Departamentul american al Apărării a anunțat că, în cazul României, Statele Unite au aprobat o achiziție în valoare de 3,9 miliarde de dolari (echivalentul a 3,4 miliarde de euro), pentru a cumpăra șapte sisteme de rachete Patriot. Acestea vor fi rachete de tip HSAM. Acordarea acestei aprobări a fost confirmată, la 12 iulie, chiar de ambasadorul Hans Klemm, care a precizat că sistemele pentru care s-a aprobat achiziția vor fi de tip 3+.
Drept comparație, Polonia a decis și ea, înaintea României, să cumpere rachete Patriot. Pentru opt baterii de rachete, Polonia a estimat că va cheltui 7,5 miliarde de dolari.
Se cumpără patru corvete multifuncționale
Cele opt programe majore de înzestrare a Armatei Române sunt continuate și sub mandatul actualului ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu. Din punct de vedere financiar, următorul program, ca pondere, este cel referitor la achiziționarea a patru nave de luptă tip corvetă multifuncțională, în valoare totală estimată de 1,6 miliarde de euro.
MApN are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de euro.
Statul Major al Forțelor Navale vorbea despre necesitatea acestor nave încă de la începutul anului 2016. Programul a fost aprobat, pe final de mandat, de Guvernul Cioloș, a fost blocat la începutul anului 2017 de Guvernul Grindeanu, iar acum se așteaptă reluarea lui de către Guvernul -Tudose.
Sistem integrat de arme
Pe locul al treilea, din punct de vedere financiar, se află sistemul integrat de arme SHORAD (sisteme -integrate de rachete SHORAD – VSHORAD, cu rază scurtă și foarte scurtă). În prima etapă, ar urma să se cumpere sisteme SHORAD în valoare de 1,37 miliarde de euro.
Un alt program se referă la sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, care va include trei sisteme de lansatoare multiple de câte 18 rachete cu bătaie mare, totalizând 54 instalații de lansare. Acest program ar costa 690 milioane de euro.
Pentru Forțele Navale se va cumpăra un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă. Acesta va include trei instalații -mobile de lansare rachete antinavă (SIML), cu o valoare totală de 200 milioane de euro.
Blindate pentru infanterie
Pentru Forțele Terestre, se vor cumpăra transportoare blindate tip 8×8 şi 4×4. Necesarul total ar fi de 657 de asemenea vehicule blindate, dar în prima etapă se preconizează cumpărarea a 94 transportoare blindate Piranha, în valoare de 370 milioane de euro.
Pe lângă acestea vor mai fi modernizate 48 de vehicule blindate tip MLI 84 M (Mașina de Luptă a Infanteriei), costul fiind estimat la 138 de milioane de euro.
"Este o chestiune pe care am discutat-o și cu Guvernul care a fost înainte, și cu acest Guvern. Toți mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achizițiile. Aștept să se întâmple", a afirmat șeful statului la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.
Tot pentru Forțele Terestre, se vor cumpăra sisteme C4 (Comandă – Control – -Comunicații – Computere) cu capabilităţi de integrare ISTAR (Culegere de informații – Supraveghere – Achiziție Ținte – Recunoaștere).
De menționat este faptul că achiziționarea acestor sisteme fusese aprobată de șeful Statului Major General încă din luna iulie 2015, adică acum doi ani.
Întârzieri recunoscute
Întârzierile sunt recunoscute și de actuala conducere a Ministerului Apărării.
“Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenţia nu este să dau din banii Apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, declara Adrian Ţuţuianu în iunie 2017, în momentul instalării în actuala sa funcție.
Evident că, în paralel cu noile programe de înzestrare, MApN le va continua și pe cele deja semnate. Cel mai cunoscut dintre ele se referă la avioanele de luptă F-16. România a cumpărat deja 12 asemenea aeronave, care au început să sosească în țară începând cu anul 2016. Alte 12 avioane F-16 urmau să fie cumpărate în anul 2017, anunța un fost ministru al Apărării, Mihnea Motoc.
Dar despre avioanele F-16, actualul ministru, Adrian Țuțuianu, nu a mai spus nimic.
Citește ziarul integral în format .pdf AICI!