Ministerul Apărării Naţionale a transmis, marţi, Parlamentului un memorandum în care solicită aprobarea iniţierii procedurilor de atribuire a contractelor pentru programe de înzestrare al căror cost total estimat depăşeşte suma de 9 miliarde de euro.
"Este vorba de cele opt programe de înzestrare fundamentale, cu desfășurare multianuală, ale Armatei Române. Pentru fiecare dintre ele, valoarea totală depășește 100 de milioane de euro, astfel că pentru fiecare dintre ele, separat, este necesară aprobarea Parlamentului", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, col. Constantin Spînu.
Memorandumul transmis la Parlament conţine lista programelor de înzestrare pentru perioada 2017-2020, pentru a căror atribuire se cere aprobarea, precum şi costurile aferente fiecăruia. Printre aceste programe figurează şi achiziţionarea a patru corvete multifuncţionale, al căror cost estimat depăşeşte suma de 1,5 miliarde de euro.
Acest memorandum a fost discutat în şedinţa Birourilor permanente reunite de marţi, care l-au transmis celor două Comisii de Apărare.
Nici ministrul român al Apărării, Gabriel Leș, nici ceilalți responsabili ai Armatei Române care au participat, marți, la bilanțul MApN nu au spus nimic despre cel mai scump program de înzestrare care a fost lansat anul trecut. În noiembrie și decembrie 2016, pe ultima sută de metri a mandatului fostului ministru Mihnea Motoc, MApN propunea o Hotărâre de Guvern care urma să dirijeze 1,6 miliarde de euro din banii publici pentru a cumpăra patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifunțională.
Acum zece zile, premierul Grindeanu anunțase că va avea o întâlnire preliminară cu ministrul Apărării, Gabriel Leș, cu șeful Statului Major General și alți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, pe tema priorităților de înzestrare ale Armatei Române. După această întâlnire, memorandumul privind solicitarea MApN către Parlamentul României privind iniţierea acestor contracte a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 30 martie.
MApN are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de Euro.
Cabinetul tehnocrat intenţiona să aloce 1,6 miliarde de euro pentru construirea a patru nave, dar numai 10% ar fi urmat să fie pentru corvete în sine, restul banilor fiind destinați echipării acestora cu armament, achiziției muniţiilor şi instruirii echipajelor. Din discursurile lui Dragnea și Tăriceanu nu a lipsit mesajul naţionalist, proiectul fiind criticat pentru că o mare parte din banii alocați ar ajunge la un alt șantier al Grupului „Damen“ din Vlissingen, Olanda și în consecință nu s-ar da de lucru navaliștilor din Galați, ci celor olandezi.
După cum a informat, la momentul respectiv, ziarul România Liberă, Guvernul Cioloș aprobase la sfârșitul anului trecut HG 906 / 2016, prin care urma să demareze procedura de achiziție a celor patru corvete multifuncționale.
Varianta decisă la acel moment pentru contractul aferent corvetelor avea foarte multe elemente discutabile, unul dintre ele fiind decizia MApN de a alege drept constructor firma olandeză Damen, fără a organiza o licitație în acest sens.
Ulterior, Guvernul Grindeanu a anulat HG 906 / 2016.
Potrivit acestei înțelegeri, se va forma o companie mixtă care va realiza cercetarea, dezvoltarea și producerea unui nou model de transportor blindat 8X8. Producția este estimată a începe în anul 2019 la Uzina Automecanica Moreni, care face parte din Compania Națională ROMARM.