22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialArgentina: Drept de vot de la 16 ani pentru cetăţeni

Argentina: Drept de vot de la 16 ani pentru cetăţeni

Camera deputaţilor din Argentina a aprobat, în noaptea de miercuri spre joi, dreptul cetăţenilor de a vota de la vârsta de 16 ani, iniţiativă pe care opoziţia o vede ca pe o strategie din partea guvernului, notează AFP, citată de Adevărul.ro

Legea a fost votată cu 131 de voturi pentru, 2 împotrivă şi o abţinere, în timp ce gruparea opoziţiei s-a retras pentru a protesta împotriva unui discurs catalogat drept agresiv al deputatului Andrés Larroque.

“Este o iniţiativă foarte importantă pentru că extinde” dreptul de vot, a comentat Agustin Rossi, şef al grupării pro-guvernamentale din Camera Inferioară a Congresului argentinian.

Textul, votat deja de către senatori la jumătatea lunii octombrie, permite cetăţenilor să voteze de la vârsta de 16 ani. Tinerii în vârstă de 16-17 ani vor avea totuşi dreptul de a nu vota, spre deosebire de cei mai în vârstă, a precizat Rossi.

Votul este, de fapt, obligatoriu pentru cetăţenii care au trecut de vârsta de majoratului.

Potrivit unor estimări, Argentina numără aproximativ un milion de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, printre care şi numeroşi partizani ai preşedintelui Cristina Kirchner.

În rândurile opoziţiei, această operaţiune este văzută ca un demers al cărui scop este extinderea numărului de aleşi ai puterii la următoarele alegeri legislative din 2013, facilitând astfel o eventuală revizuire a Constituţiei cu scopul de a permite realegerea doamnei Kirchner, fapt care este imposibil la ora actuală.

Cristina Kirchner a fost aleasă pentru prima dată în 2007, apoi realeasă în 2011, cu mai mult de 54% dintre voturi în favoarea sa, dar Constituţia argentiniană îi interzice un al treilea mandat.

Guvernul este majoritar în Congres, dar nu dispune de cele două treimi necesare pentru revizuirea Constituţiei.

Cele mai citite

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă