Copiii care au mâncat din primii ani de viaศฤ arahide sunt mai protejaศi împotriva alergiilor, chiar dacฤ au întrerupt consumul timp de o perioadฤ mai lungฤ de timp, potrivit rezultatelor unui test clinic publicat vineri ศi citat de AFP, citatฤ de Agerpres.
Acest studiu numit “LEAP-On“, publicat în revista americanฤ New England Journal of Medicine, este o extensie a celui intitulat “LEAP ou Learning Early About Peanut Allergy“, care a demonstrat pentru prima datฤ cฤ un consum timpuriu de arahide, de la primele patru luni pânฤ la cinci ani de viaศฤ, reduce cu 81% rata alergiilor la copii, faศฤ de cei care nu au consumat niciodatฤ alune.
Acest prim studiu fusese realizat asupra unui numฤr de 640 de copii pe baza observaศiilor fฤcute în Israel unde foarte puศini copii suferฤ de alergii la arahide, comparativ cu copiii evreilor care trฤiesc în Marea Britanie.
Sugarii israelieni încep sฤ consume de timpuriu arahide, comparativ cu cei din alte ศฤri unde se recomandฤ sฤ fie evitate de teama alergiilor. Dar studiul nu a permis sฤ se rฤspundฤ la întrebarea dacฤ participanศii rฤmân protejaศi împotriva alergiilor la arahide ศi dacฤ întrerup consumul o perioadฤ mai lungฤ de timp, au explicat cercetฤtorii.
Pentru a rฤspunde, ei au urmฤrit 556 dintre cei 640 de copii participanศi la studiul clinic LEAP, dar care nu au mai mâncat timp de un an arahide. Dupฤ 12 luni de întrerupere a consumului, doar 4,8% din copiii care au mâncat din primii ani de viaศฤ arahide au devenit alergici, faศฤ de 18,6% care nu consumaserฤ de timpuriu arahide.
Efectul de protecศie a persistat timp de un an chiar ศi la copiii care au evitat total sฤ mฤnânce arahide ศi la cei care au consumat alune cu unele întreruperi. Cercetarea a fost realizatฤ de Institutul Naศional American pentru Alergii ศi Boli Infecศioase (NIAID).
Trei tipuri de nuci care te feresc de boli
Nucile se aflฤ în topul alimentelor cu antioxidanศi care ajutฤ la întฤrirea sistemului imunitar ศi prevenirea bolilor. Nucile pecan, nucile româneศti ศi arahidele sunt cele trei tipuri de nuci care conศin cea mai mare cantitate de antioxidanศi.
Topul a fost întocmit de un grup de oameni de ศtiinศฤ care a mฤsurat capacitatea antioxidantฤ a 3.139 de alimente din toatฤ lumea. Aceastฤ capacitate antioxidantฤ este exprimatฤ în unitฤศi ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per 100 g de aliment.
Nucile pecan au aproape 18.000 de unitฤศi ORAC, nucile româneศti conศin peste 13.500 de unitฤศi, iar banalele arahide au 9.645 unitฤศi ORAC. Aceste tipuri de nuci sunt urmate în top de migdale si fistic care conศin 4.500 de unitฤศi, alune cu 3.000 de unitฤศi.
Ultimele patru locuri în top 10 cu valori sub 2.000 de unitฤศi ORAC sunt ocupate de nucile mai rare, macadamia, nucile braziliene, caju ศi nucile (seminศele) de pin.