38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialAproximativ 3.000 de deţinuţi, eliberaţi cu ocazia comemorării revoltei din Egipt

Aproximativ 3.000 de deţinuţi, eliberaţi cu ocazia comemorării revoltei din Egipt

Egiptul eliberează miercuri aproximativ 3.000 de deţinuţi, la ordinul puterii militare, cu ocazia comemorării revoltei începute la 25 ianuarie 2011, care a dus la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere, relatează AFP şi Mediafax.

Oficiali din serviciile de securitate au declarat că 1.959 de deţinuţi urmau să fie eliberaţi după ce au beneficiat de o decizie de graţiere, luată sâmbătă de mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), care conduce Egiptul de la demisia lui Mubarak în februarie 2011.

„Alţi 1.400, încarceraţi pentru acte criminale, urmează de asemenea să fie eliberaţi, pentru bună purtare”, a declarat unul dintre oficiali.

Bloggerul Maikel Nabil, care era deţinut pentru că a criticat armata, a fost eliberat marţi în baza acestui decret de graţiere.

Mareşalul Tantawi a anunţat marţi anularea stării de urgenţă aflată în vigoare de zeci de ani, cu excepţia cazurilor de violenţe comise de „huligani”, un termen foarte vag care generează temeri că măsura va fi aplicată în continuare din diferite motive.

Ordinul de a elibera deţinuţii reprezintă una dintre concesiile făcute de mareşalul Tantawi cu ocazia primei aniversări a revoltei, într-o tentativă aparentă de a calma militanţii care cer plecarea puterii militare.

Zeci de mii de egipteni erau reuniţi miercuri în piaţa Tahrir din Cairo, pentru prima aniversare a începutului revoltei, într-o ambianţă de sărbătoare şi pe fondul apelurilor la plecarea generalilor de la putere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă